Ajan­kohtai­sta

Kolmasosa varusmies- ja siviilipalveluksen ulkopuolelle jääneistä miehistä harkitsi itsemurhaa

Isän mielenterveysongelmat, koulukiusaamisen uhriksi joutuminen, äidin alkoholiongelmat ja taloudelliset ongelmat perheessä ovat merkittäviä tekijöitä, jotka lisäävät varusmies- ja siviilipalveluksen ulkopuolelle jääneiden miesten riskiä harkita itsemurhaa. Kolmasosa näistä miehistä oli harkinnut joskus vakavasti itsemurhaa, ja harkinneista kolmasosa oli myös yrittänyt sitä.

Varusmies- ja siviilipalveluksen ulkopuolelle jääneille miehille kasautuu paljon psyykkisiä ja sosiaalisia ongelmia, kuten esimerkiksi päihteiden ongelmakäyttöä, työttömyyttä ja masentuneisuutta, palveluksen suorittaviin miehiin verrattuina.

Jopa kolmasosa varusmies- ja siviilipalveluksen ulkopuolelle jääneistä oli harkinnut joskus vakavasti itsemurhaa, ja harkinneista kolmasosa oli myös yrittänyt sitä.

– Tämä oli yllättävä tulos. Vertailuryhmänä olivat miehet, jotka määrättiin normaalisti asepalvelukseen. Heistä vain 6 prosenttia oli miettinyt tosissaan itsemurhaa, kertoo tutkija Kaija Appelqvist-Schmidlechner Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Tutkimukseen osallistui yhteensä 356 varusmies- tai siviilipalveluksen ulkopuolelle jäänyttä nuorta miestä Helsingistä ja Vantaalta. Tutkimuksessa käytettiin Time out! Aikalisä! Elämä raiteilleen -hankkeessa kerättyä aineistoa.

Lapsuuden vaikeudet kasautuvat

Itsemurha on yleisin nuorten miesten kuoleman syy Suomessa. Joskus elämänsä aikana itsemurhaa on yrittänyt 18–24-vuotiaisista naisista 4 prosenttia ja miehistä 2 prosenttia. Suomalaiset nuoret ovatkin maailman itsetuhoisimpia: WHO:n itsemurhatilastoissa nuorten miesten edelle menevät vain Kazakstan, Venäjä, Liettua ja Valko-Venäjä ja naisten edelle vain Kazakstan väestömäärään suhteutettuna.

Jos lapsuuden vaikeudet kasautuivat, varusmies- ja siviilipalveluksen ulkopuolelle jääneiden miesten riski harkita itsemurhaa kasvoi kuusinkertaiseksi.

– Isän mielenterveysongelmat, koulukiusaamisen uhriksi joutuminen, äidin alkoholiongelmat ja taloudelliset pulmat perheessä olivat merkittäviä tekijöitä, jotka lisäsivät tätä riskiä. Isän mielenterveysongelmat olivat äidin mielenterveysongelmia merkittävämpi riskitekijä nuorten miesten itsemurhaharkinnoissa, Appelqvist-Schmidlechner sanoo.

Varusmies- ja siviilipalveluksen ulkopuolelle jääneistä vähän yli puolella oli mielenterveys- tai käyttäytymishäiriödiagnoosi, lopuilla fyysinen sairaus tai vamma.

Ennalta ehkäisevät interventiot keskiöön

Kaija Appelqvist-Schmidlechner korostaa, että ennalta ehkäisevät interventiot ovat ensiarvoisen tärkeitä.

– Varusmies- tai siviilipalveluksen ulkopuolelle jäävät nuoret miehet muodostavat tärkeän kohderyhmän, kun mietitään itsemurhien ehkäisyä. Mielenterveys- ja alkoholiongelmista kärsivien perheiden lapsiin täytyy kohdistaa ennalta ehkäiseviä interventioita, ja koulukiusaamiseen pitää puuttua entistä tehokkaammin.

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030