Konsensus ikääntyneiden työssä jatkamisesta säröilee selvästi
- Asiantuntijat ovat hyvin erimielisiä tavoitteesta, jonka mukaan ikääntyneiden työntekijöiden pitäisi jatkaa työelämässä mahdollisimman pitkään, sanoo erikoistutkija
Ritva Horppu
Työterveyslaitokselta.Virallinen konsensus työssä jatkamisen tärkeydestä säröilee selvästi Ritva Horpun tutkimusaineistossa, joka perustuu 32 asiantuntijan haastatteluun. Vielä julkaisemattomassa tutkimuksessa on haastateltu yritys- ja organisaatiojohtajia, työelämän tutkijoita, työmarkkinaosapuolten edustajia, ministeriöiden virkamiehiä ja yrityskonsultteja. Asiantuntijat kertoivat nimettöminä näkemyksiään ikääntyneiden työssä jatkamisesta, sen esteistä ja edellytyksistä.
Osa asiantuntijoista katsoi, ettei ikääntyneiden työuran pidentämisestä ole ylipäätään mielekästä keskustella, ellei työtä ole tarjolla:
- Heidän mukaansa on turha sanoa kaikille, että jatkakaa, jos heille ei tarjota työtä, Ritva Horppu kuvaa.
Osa työnantajia edustavista asiantuntijoista oli hänen mukaansa aivan eri mieltä itse työelämässä pitempään jatkamisen tavoitteesta. Kun päämääränä on tehdä tulosta, ikääntyneet koettiin tuottavuusriskinä. Nämä haastatellut näkisivät työnantajalla mielellään selvemmän oikeuden vaikuttaa siihen, kuka jatkaa työelämässä.
Vastakkaisen näkökulman mukaan kaikkien työtä tarvitaan ja työnantajien on kannettava sosiaalista vastuuta työllistämällä mahdollisimman monet, jotta hyvinvointivaltio voidaan pitää yllä.
Eri linjoilla asiantuntijat olivat myös siitä, miten menetellä, jos ikääntyneen työkyky on heikentynyt.
- Osa katsoo, että vajaakuntoisille voisi vielä räätälöidä töitä työkyvyn mukaan, jos työnantajilla vain riittäisi hyvää tahtoa. Osa työnantajista taas muistuttaa, että kilpailu on kova eikä hyväntekeväisyyttä voida harrastaa.
Suuret ikäluokat voivat lähteä ikävästä työstä
Haastateltujen asiantuntijoiden mukaan suuret ikäluokat ovat ensimmäinen sukupolvi, joka on niin vauras, että voi aidosti miettiä, haluaako jatkaa työssä. Silloin päätöksentekoon vaikuttaa myös työelämän laatu.
- Heillä on varaa miettiä, minkä laatuiseen työhön he suostuvat. Jos työssä on esimerkiksi ainainen kiire, esimies hankala tai tehtävät ikäviä, niin miksi he jäisivät työhön. Ikääntyneeltä pitäisikin kysyä, onko hänen työnsä mielekästä.
Haastattelujen lähtökohtana oli työssä jatkaminen 60 ikävuoden jälkeen.