1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Koronapotilaiden määrä sairaaloissa nousee yhä
Ajan­kohtai­sta

Koronapotilaiden määrä sairaaloissa nousee yhä

Sairaalaan joutumisen riski on suurin rokottamattomilla 50−79-vuotiailla.

Koronapotilaiden määrä sairaaloissa nousee yhä Kuva 1 / 1 Kuva: ADOBE/AOP

Viikolla 40 erikoissairaanhoidon vuodeosastoille tuli yhteensä 109 uutta koronaviruspotilasta, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja sosiaali- ja terveysministeriö.

Viimeisten neljän viikon aikana erikoissairaanhoidon vuodeosastoille tulleiden uusien koronapotilaiden viikoittainen määrä on lisääntynyt 60:stä 109 potilaaseen. Tehohoitoon tuli viime viikolla 22 uutta koronaviruspotilasta, mikä on yhtä paljon kuin edellisellä viikolla.

Erikoissairaanhoidossa oli 10. lokakuuta mennessä 124 potilasta, joista 95 oli hoidossa vuodeosastoilla ja 29 teho-osastoilla. Potilaiden määrä on kasvanut kahden viimeksi kuluneen viikon aikana erityisesti erikoissairaanhoidon muilla vuodeosastoilla.

Sairaalahoidon tarpeen kääntyminen laskuun edellyttäisi rokotuskattavuuden kasvua ja tapausmäärien selvää vähenemistä. Tautiin liittyviä kuolemia oli 13. lokakuuta mennessä ilmoitettu 1 111 Tartuntatautirekisteriin.

Sairaalaan joutumisen riski suurin rokottamattomilla 50−79-vuotiailla

Erikoissairaanhoitoon joutumisen riski on merkittävästi suurempi rokottamattomilla kuin kaksi kertaa rokotetuilla. Viimeksi kuluneen kahden viikon aikana rokottamattomat 12−79-vuotiaat ovat joutuneet koronavirustartunnan vuoksi erikoissairaanhoitoon 19 kertaa useammin kuin saman ikäryhmän kaksi kertaa rokotetut.

Erikoissairaanhoitoon joutumisen riski on ollut suurin 50−79-vuotiailla, rokottamattomilla henkilöillä, joilla riski on 24-kertainen verrattuna saman ikäryhmän kaksi kertaa rokotettuihin.

Vähintään ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 12 vuotta täyttäneistä ja sitä vanhemmista 85 prosenttia 13. lokakuuta mennessä. Samanikäisistä kaksi rokoteannosta on saanut 74 prosenttia niin ikään 13. lokakuuta mennessä.

Nykyisen arvion mukaan 80 prosentin rokotuskattavuus on edelleen mahdollista saavuttaa lokakuun loppuun mennessä, jos rokotuskattavuuden nousu ei hidastu.

Testimäärien väheneminen on tasaantunut

Epidemiatilanteen hillitsemiseksi tärkeintä on edistää mahdollisimman korkeaa rokotuskattavuutta ja terveysturvallisia toimintatapoja alueellisella ja paikallisella tasolla. Alueellinen epidemiatilanne voi lisäksi edellyttää, että alueella tai kunnassa annetaan laaja-alaista informaatio-ohjausta sekä tehdään kansallista ohjeistusta tiukempia suosituksia tai rajoituksia.

Lue myös

Uusia koronavirustartuntoja on ilmaantunut Suomessa kahden viimeksi kuluneen viikon aikana 140 sataatuhatta asukasta kohden, mikä on yli 30 prosenttia enemmän kuin näitä edeltävien kahden viikon aikana, jolloin tartuntoja ilmaantui 105 sataatuhatta asukasta kohden. Viikoittainen todettujen koronatapausten määrä on kuitenkin viimeiset kaksi viikkoa pysynyt lähes samana.

Muuttunut ohjeistus testiin hakeutumisesta on vaikuttanut tehtyjen testien määrään. Viikolla 40 testejä tehtiin noin 1 900 vähemmän kuin edellisviikolla. Vähentyneet testausmäärät, testauksen kohdentaminen sekä mahdollisesti väestössä tunnistamatta jääneet tartunnat ovat viime viikkoina näkyneet positiivisten näytteiden osuuden nousuna.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Magneettikuvauksella ohjattu sädehoito käyttöön Husin Syöpäkeskuksessa

Uuden teknologian avulla sädehoitoa voidaan antaa aikaisempaa pienemmin marginaalein.

Ajassa
Koronan sairastanut ei tarvitse kiireellä toista rokotetta

Matkustamisen vuoksi toisen rokotteen voi silti joutua ottamaan.

Ajassa
Etätyöt paransivat monien unta

Muutoksia näkyi myös alkoholinkäytössä, ravinnossa ja liikkumisessa.

Ajassa
Maskipakko muuttuu suositukseksi Helsingin seudun joukkoliikenteessä

THL:n riskitaulukossa tartunnan riski on arvioitu kaupunkijoukkoliikenteessä matalaksi.

Ajassa
Eino Solje on Vuoden nuori kliininen tutkija

Palkintolautakunnan mukaan Solje on aktiivinen ja menestynyt tutkija ja kansainvälisesti verkostoitunut oman alansa vaikuttaja.