1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Koronarokotusten kirjaamisohjetta on tarkennettu
Ajan­kohtai­sta

Koronarokotusten kirjaamisohjetta on tarkennettu

THL:n ohjeen avulla tärkeimmät koronarokotustiedot saa kirjattua yhdellä kertaa tarkasti ja yhdenmukaisesti.

Koronarokotusten kirjaamisohjetta on tarkennettu Kuva 1 / 1 Kuva: Panthermedia

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut koronarokotustietojen kirjaamista täsmentävän ohjeen. Sen avulla rokotustietoja kirjaavat ammattilaiset pystyvät kirjaamaan rokotuksissa tärkeimmät koronarokotustiedot kertakirjauksella tarkasti ja yhdenmukaisesti.

Tietojen yhdenmukaisuus ja oikeellisuus on tärkeää, jotta sähköinen rokotustodistus voidaan muodostaa Omakanta-palveluun luotettavasti. Huolellinen kirjaaminen mahdollistaa myös koronarokotusten kattavuuden ja turvallisuuden seurannan sekä tukee kansallista ja alueellista päätöksentekoa koronaepidemian hallitsemiseksi ja torjumiseksi.

Kirjaamisohjetta pyydetään jakamaan laajasti koronarokotuksia kirjaaville terveydenhuollon ammattilaisille ja kuntien potilastietojärjestelmistä vastaaville pääkäyttäjille.

Valmisteilla Tiedä ja toimi -kortti

Terveydenhuollon organisaatioissa on huolehdittava siitä, että tietoja kirjaavilla ammattilaisilla on hyödynnettävissä myös ajantasaiset koodistot ja luokitukset käyttämissään tietojärjestelmissä. Terveydenhuollon tietojärjestelmistä rokotustiedot on toimitettava oikeassa muodossa Potilastiedon arkistoon ja valtakunnalliseen rokotusrekisteriin.

Koronarokotustietojen kirjaamiseen on valmisteilla myös kirjaamista tukeva Tiedä ja toimi -kortti.

Raportoinnissa siirrytään rokotuskattavuuteen

THL:n koronarokotusten edistyminen -verkkosivustolla siirryttiin eilisestä lähtien väestöön suhteutettuun rokotuskattavuuteen. Uudistuneeseen sisältökokonaisuuteen kuuluu laajalti tietoa rokotuskattavuudesta sekä rokotusten edistymisestä alueittain ja ikäryhmittäin.

Vastedes sivuston karttatyökalun avulla on mahdollista tarkastella rokotuskattavuutta sairaanhoitopiireittäin sekä kunnittain, ensimmäinen ja toinen annettu rokoteannos eriteltynä. Sivustolla esitetään myös erikseen rokotuskattavuus ja tieto rokotusten edistymisestä ikääntyneen väestön, eli 70 vuotta täyttäneiden keskuudessa.

Lue myös

Rokotusten edistymisestä raportoidaan jatkossakin päivittäin

Rokotuskattavuus on THL:n ensisijainen keino raportoida rokotuksista, sillä se kertoo, kuinka iso osa väestöstä on tällä hetkellä rokotettu koronavirusta vastaan. Väestöön suhteutettu raportointi antaa käyttäjille täsmällisemmän kuvan rokotusten etenemisestä. Rokotusten edistymistä on täten vaivattomampi seurata myös alueellisesti.

Rokotettujen määriä ja rokotuskattavuutta raportoitaessa hyödynnetään ajantasaisia väestörekisteritietoja, ja tiedot esitetään rokotetun henkilön kotikuntatietoon perustuen. Raportoiduissa luvuissa ovat mukana vain sellaiset henkilöt, jotka löytyvät väestötietojärjestelmästä.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Pääkirjoitus
Huoltovarmuus – mitä korona paljasti?

Suojavarusteitakin piti pandemiassa hankkia huutokaupalla ympäri maailmaa, kirjoittaa Kati Myllymäki.

Tiedepääkirjoitus
Voiko kliininen ravintovalmiste jarruttaa muistisairauden etenemistä?

Ravitsemuksella on merkitystä Alzheimerin taudin ehkäisyssä ­ja hoidossa, sanoo Hilkka Soininen.

Ajassa
Koronarokotusjärjestystä täsmennetään

Rokotuksia voidaan väliaikaisesti kohdentaa alueellisesti.

Kolumni
Älkää peljätkö

Valtaosa skitsofreniaa sairastavista on arkaa väkeä, kirjoittaa Hannu Lauerma.

Työssä
Herkkyys ja tarkkuus – kliinikon epäkäytännölliset työkalut

Herkkyys ja tarkkuus perustuvat ns. käänteisiin todennäköisyyksiin.

Tiedepääkirjoitus
Räätälöidyt rajoitustoimenpiteet hidastavat koronaviruksen leviämistä

COVID-19-epidemian leviämistä voi hidastaa näyttöön perustuva terveyspolitiikka, kirjoittavat Marjukka Mäkelä, Emmi Sarvikivi ja Tuija Leino.