Korvausjärjestelmä ohjaa tehokkaasti uusien lääkkeiden käyttöä
Korvauksen rajoittaminen kohdensi kalliit statiinihoidot sairaimmille. Lähes puolet kalliita statiineita käyttäneistä siirtyi edullisempiin vaihtoehtoihin.
Lääkekustannukset ovat kasvaneet nopeasti, ja yksi syy tähän ovat uudet, entistä kalliimmat lääkkeet. Lääkekorvausjärjestelmä kuitenkin ohjaa tehokkaasti uusien lääkkeiden käyttöä, kertoo Jaana Martikaisen väitöstutkimus.
Lääkkeiden erityiskorvattavuutta edeltävä alemman korvaustason peruskorvausjakso hillitsee uusien lääkkeiden käytön yleistymistä ja tukee siten vanhempien, edullisempien ja paremmin tunnettujen lääkkeiden käyttöä. Silmänpainetaudin hoitoon käytettävien glaukoomalääkkeiden, dortsolamidin ja latanoprostin, kulutus oli peruskorvattuna vähäisempää kuin erityiskorvattavuuden saamisen jälkeen.
Vuoden kuluttua erityiskorvattavuuden saamisesta dortsolamidia kulutettiin 109 prosenttia ja latanoprostia 21 prosenttia enemmän kuin jos ne olisivat jääneet peruskorvatuiksi. Erityiskorvattavuus lisäsi lääkkeiden käyttäjien määrää ja kerralla ostettua lääkemäärää, mutta päiväannoksiin sillä ei ollut vaikutusta.
Korvauksen rajoittaminen taas on kohdentanut kalliit hoidot sairaammille kolesterolilääkkeissä. Syksyllä 2006 kalleimpien statiinien, atorvastatiinin ja rosuvastatiinin, korvaukset rajoitettiin potilaille, joilla oli suuri sydäntapahtumien riski ja jotka eivät voineet käyttää edullisempia valmisteita. Rajoituksen jälkeen lähes puolet kalliita statiineita käyttäneistä siirtyi edullisempiin vaihtoehtoihin eikä kalliita vaihtoehtoja enää käytetty hoidon aloitukseen.
Tutkimuksen mukaan Suomen markkinoille tuli vuosina 1996–2005 lähes 300 uutta lääkeainetta. Osa uutuuksista on tarjonnut merkittäviä uusia hoitomahdollisuuksia, osan lisähyöty on ollut vähäinen.
Tutkimuksen aineistoina käytettiin muun muassa Lääkelaitoksen ja Kelan tietokantoja ja lääkkeiden tukkumyyntitietoja.
Farmasian lisensiaatti Jaana Martikaisen sosiaalifarmasian alaan kuuluva väitöskirja "Uusien lääkkeiden markkinoille tulo ja lääkekustannuksiin vaikuttaminen" tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa (Mediteknian auditorio, Kuopion kampus) perjantaina 27.1.2012 klo 12.