Ajan­kohtai­sta

Kotona tehtävät geenitestit rantautuvat Suomeen

Internetistä voi jo tilata isyystestin suomeksi. Kuluttajien geenitestien kauppa kasvaa maailmalla, ja tarjolla on monenlaisia sairausriski- ja sukulaisuustestejä. Suomessa ilmiö on vielä harvinainen, mutta tapauksia löytyy. Geenitesti ilman lääkäriä voi johtaa pahasti harhaan.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/koeputki.jpg
Klik, geenitesti ostoskoriin. Maksu luottokortilla, ja näytteenottopakkaus tulee postissa kotiin. Helppoa, eikä tarvita edes lääkäriä. Internetissä suoraan kuluttajille myytävät geenitestit rantautuvat Suomeen.

Suomalaisen Verkkoapteekki.fi:n kautta voi jo ostaa isyystestejä. Erilaisia sairausriskejä kartoittavia geenitestejä myyvät internetissä lähinnä yhdysvaltalaiset yritykset, joita on useita. Euroopasta löytyy sukulaisuutta tutkivia yrityksiä.

Yhdysvalloissa verkosta tilattavien geenitestien kauppa on kasvanut roimasti viime vuosina. Palveluja tarjoavien yritysten lisääntyminen kertoo markkinoista.

Suomalaisen asiantuntijan mukaan verkosta saatavat geenitestit ovat meillä toistaiseksi harvinainen ilmiö.

– Olen pari kertaa törmännyt potilaisiin, jotka ovat tulleet kyselemään saatuaan geenitesteistä vaikeasti tulkittavia vastauksia. Ainakin joidenkin testien hinnat olivat kummallisen alhaisia, ja ne vaikuttivat epämääräisiltä, lääketieteellisen genetiikan professori Helena Kääriäinen Turun yliopistosta kertoo.

Innostuvatko suomalaiset?

Geenitestejä myyvien yritysten palvelut vaihtelevat. Isyys- ja sukulaisuustestien ohella tarjotaan monien eri sairausriskien ja elämäntapoihin liittyvien riskien testejä.

Hintahaitari on parista sadasta eurosta yli tuhanteen. Testin näyte otetaan yleensä posken limakalvolta, joten sen voi tehdä itse kotona.

Kääriäinen ei osaa arvailla, saavatko verkosta tilattavat geenitestit Suomessa samanlaista suosiota kuin Yhdysvalloissa.

– Suomalaiset ovat ehkä hieman valveutuneempia kuluttajia. Meillä on hyvä julkinen terveydenhuolto, joka tarvittaessa tekee testejä ilmaiseksi. Geenitesti on yksi elementti diagnostisessa arsenaalissa ja tautidiagnostiikka tapahtuu yleensä julkisessa terveydenhuollossa. Sairausalttiuksien ennustamisessa terveille on toisaalta tietysti markkinarako.

Kääriäinen uskoo, että osa internetin geenitesteistä on silkkaa huijausta ja rahastusta. Osa taas lienee aivan luotettavaa laboratoriotoimintaa. Yksi syy testien suosioon Yhdysvalloissa on se, että ihmiset eivät halua sairauskertomuksiinsa tietoa, joka voi vaikuttaa esimerkiksi vakuutusturvaan.

Kääriäisen mukaan sairastumisalttiuksia mittaavista geenitesteistä ei nykytietämyksen valossa juuri ole kuluttajille suoraa hyötyä, koska ennaltaehkäisyn keinot ovat puutteelliset. Alttiusgeenitutkimusten tulosten tulkinta taas on usein vaikeaa lääkärillekin.

– Isyystesti ei ole aivan hullu idea, se on parhaimmillaan aika yksiselitteinen, hän toteaa.

Lääkärin kriittisyyttä tarvitaan

Kääriäinen katsoo, että lääkäriä tarvitaan arvioimaan geenitestin tarpeellisuutta. Testiä harkitseva hyötyisi perinnöllisyysneuvonnasta. Kun testi kertoo jotakin, tarvitaan kriittistä tulkintaa.

Esimerkiksi yhdysvaltalainen geenitestiyritys DNA Direct tarjoaa testin tilauksen yhteydessä puhelinkonsultaation virallisen hyväksynnän saaneen neuvojan kanssa.

Adam J. Wolfberg Tufts–New England Medical Centeristä tuo esiin lääkärien huolen geenitestejä myyvien yritysten konsultaatioiden puolueettomuudesta. Yritykset saavat rahaa vain myydessään testin (The New England Journal of Medicine 2006;355:543).

Yhdysvaltalainen, kuluttajien etuja palveleva komissio FTC antoi heinäkuussa huomautuksen, että skeptinen asenne verkossa myytäviä geenitestejä kohtaan on paikallaan.

Tavallisimpia Suomessa tehtäviä geenitestejä:

  • Veren hyytymisalttius (faktori V)
  • Hyperkolesterolemia
  • Laktoosi-intoleranssi
  • Perinnöllinen paksusuolisyöpä
  • Perinnöllinen rintasyöpä
(Lähde: Turun yliopisto)

Miia Soininen

Kuva: Lehtikuva / Marja Airio

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030