Koulutetut selviävät syövästään parhaiten
Koulutetut menevät herkemmin lääkäriin ja osallistuvat ahkerammin seulontoihin. Koulutus voi auttaa myös selviytymään terveydenhuollon monimutkaisissa järjestelmissä.
Koulutetut menevät herkemmin lääkäriin ja osallistuvat ahkerammin seulontoihin. Koulutus voi auttaa myös selviytymään terveydenhuollon monimutkaisissa järjestelmissä.
British Journal of Cancer –lehdessä julkaistussa suomalaistutkimuksessa selvitettiin potilaiden koulutustason vaikutusta syövästä selviytymiseen. Suomen syöpärekisterin tutkijat kävivät läpi tiedot syöpäpotilaiden koulutustasosta ennen syöpädiagnoosia. Aineistona olivat potilaat, jotka olivat saaneet syöpädiagnoosin 1971–2005.
Potilaat jaettiin kolmeen ryhmän: peruskoulutuksen saaneet, keskiasteen koulutuksen saaneet ja korkeasti koulutetut. Lisäksi analysoitiin erikseen erityisen terveystietoisten korkeakoulutettujen ryhmä, johon kuuluivat esimerkiksi opettajat, lääkärit ja sairaanhoitajat. Tutkimuksen mukaan parhaiten koulutetut selvisivät muita paremmin sairaudestaan jokaisessa tutkituista 27 syöpätyypistä.
Tutkijoiden mukaan syöpädiagnoosin jälkeisten viiden vuoden aikana olisi voitu estää 4 300 kuolemaa, jos vähemmän koulutetut pärjäisivät sairautensa toteamisen jälkeen yhtä hyvin kuin eniten koulutettujen ryhmä.
Terveysammattilaisten ryhmässä oli paras selviytymisennuste. Tämän ryhmän jäsenet myös harrastivat muita enemmän liikuntaa.
Tutkijat arvioivat, että eriarvoisuus ei selity hoitotapojen eroilla, vaan että koulutetut käyvät herkemmin lääkärissä ja osallistuvat ahkerammin syöpäseulontoihin. Vähiten koulutettujen heikompaa selviytymistä saattavat selittää myös elämäntavat, kuten tupakointi ja alkoholinkäyttö.
Hertta Vierula
Kuva: Pixmac