Koulutuksellista ryhmähoitoa oikeuspsykiatrisille potilaille
Skitsofreniaa sairastavien oikeuspsykiatristen potilaiden hoitoa selvittäneessä väitöstutkimuksessa todettiin, että myös vakavasti sairaat potilaat voivat hyötyä ryhmähoidosta.
PsM Kati Aho-Mustonen kehitti ja muokkasi väitöstutkimuksessaan soveltuvan hoito-ohjelman vaikeasti sairaille oikeuspsykiatrisille potilaille. Lisäksi hän tutki ohjelman vaikutuksia kokeellisen tutkimusasetelman avulla. Potilaiden palautteen avulla pyrittiin saamaan syvempää ymmärrystä ryhmähoidon prosessista ja tekijöistä jotka vaikuttavat hoidon tuloksellisuuteen näiden potilaiden kohdalla.
Tutkimuksen mukaan psykoedukaatioryhmään osallistuminen saattaa olla potilaalle mahdollista vaikka hänen psyykkinen vointinsa ei mahdollistaisikaan intensiivisempiin psykososiaalisen hoidon muotoihin osallistumista. Ryhmään osallistuminen voi luoda pohjaa kuntoutumiselle ja muiden hoitomuotojen hyödyntämiselle myöhemmin. Myös kognitiivisista ongelmista ja puutteista kärsivät potilaat voivat hyötyä ryhmästä.
Tutkimuksen mukaan ryhmäpsykoedukaatiosta oli hyötyä myös vakavasti sairaille potilaille. Heidän tietonsa sairaudesta lisääntyi, itsetunto koheni. Hoidolla oli myös myönteistä vaikutusta potilaiden sairaudentuntoon.
Aho-Mustosen mukaan tulokset ovat lupaavia, sillä tutkimusaineiston potilaat olivat sairaudenkuvansa vuoksi sellaisia, jotka tavallisesti eivät välttämättä saa mahdollisuutta osallistua psykologisiin ryhmähoitoihin sairauden vaikeusasteen vuoksi. He jäävät usein myös kliinisen interventiotutkimuksen ulkopuolelle.
Tahdonvastaisessa psykiatrisessa hoidossa olevien motivaatio osallistua hoitoonsa on usein tavanomaista vähäisempi. Potilaiden kokemukset ryhmästä olivat kuitenkin pääosin positiivisia.
PsM Kati Aho-Mustosen väitöskirja tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 12.2.2011.