Kudosteknologialla tuotetun virtsaputken siirto onnistui
Potilaiden omista soluista kasvatetut siirteet toimivat yhä kuusi vuotta siirron jälkeen, kertoo Lancet.
Potilaiden omista soluista kasvatetut siirteet toimivat yhä kuusi vuotta siirron jälkeen, kertoo Lancet.
Hoitoa kokeiltiin viidelle meksikolaiselle pojalle, joilla virtsaputki oli vaurioitunut onnettomuudessa. Jokaiselta potilaalta otettiin ensin kudosnäyte. Näytteestä erotettuja lihas- ja epiteelisoluja kasvatettiin laboratoriossa. Solut istutettiin biohajoavaan verkkoon, jolla vaurioitunut virtsaputki korvattiin.
Potilaita seurattiin noin 71 kuukauden ajan operaation jälkeen. Siirteiden todettiin toimivan normaalisti.
Tutkimuksessa todettiin, että virstaputki voidaan kasvattaa kudosteknologialla potilaan omista soluista. Tällaisia siirteitä voidaan käyttää potilailla, jotka tarvitsevat vaativaa virtsaputken rekonstruointia.
Urologian ja lastenkirurgian erikoislääkäri, osastonylilääkäri Seppo Taskinen HYKS:n Lastenklinikalta sanoo, että tällä hetkellä virtsaputken rekonstruktioita tehdään potilaan esinahan ihosta tai posken limakalvosta.
– Suurin osa virtsaputken rekonstruktioista tehdään alle kouluikäisille, ja ihosta tai posken limakalvosta tehty siirre kasvaa hyvin potilaan mukana.
Virtsaputken rekonstruktioita tehdään tavallisesti lapsille virtsaputken alahalkion takia. Aikuisilla syynä on yleensä virtsaputken arpikurouma.
Taskinen arvioi, että kudosteknologialla tuotettuja siirteitä voitaisiin tarvita erityisesti tilanteissa, joissa komplikaatioiden vuoksi tarvitaan uusintaleikkauksia ja potilaan omat "varaosat" on jo käytetty.
Hertta Vierula