Ajan­kohtai­sta

Kudostutkimuksen eettinen haaste: tietääkö tutkittava, mihin suostuu?

Tutkijoille on tarjottava enemmän tutkimusetiikan koulutusta. Myös yleistä keskustelua kudostutkimuksen eettisistä näkökohdista tarvitaan Arja Halkoahon väitöstutkimuksen mukaan.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_suurennuslasi.jpg

Istukan tutkimuskäyttöön luovuttaneet synnyttäjät pitävät tutkimukseen osallistumista tärkeänä. Äitien suostumuksen tulisi kuitenkin perustua riittävään tietoon, jonka antaminen synnytyssalissa ja vuodeosastolla on haastavaa. Kätilöillä on tässä keskeinen rooli, osoitti Arja Halkoahon Itä-Suomen yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus.

Halkoaho tarkasteli istukkaperfuusiotutkimuksen eettisiä näkökohtia tutkimukseen osallistuneiden äitien, hoitajien ja tutkijoiden haastattelujen perusteella. Lisäksi hän arvioi kudostutkimusta tekevien tutkijoiden eettistä pohdintaa tutkimuseettiselle toimikunnalle toimitettujen, tutkijoiden laatimien lausuntojen perusteella.

Tarkasteltavina eettisinä näkökohtina olivat tutkittavien tutkimukseen pyytäminen, tietoon perustuva suostumus, tutkimuksen riskit ja hyödyt, tietojen luottamuksellisuus sekä tutkimuksen yhteiskunnallinen merkitys.

Väitöstutkimus tukee niitä aikaisempia tutkimuksia, joiden mukaan tietoon perustuvan suostumuksen saaminen tutkittavilta on haasteellista, koska tutkittavat eivät usein ymmärrä tai muista tutkimuksesta saamaansa tietoa. Tärkeä havainto oli myös se, että vaikka noin 60:ssä prosentissa tutkijoiden lausunnoista oli kuvattu tietoon perustuva prosessi, kuvaus oli useimmiten pinnallinen ja puutteellinen.

Tutkimus toi esille vuorovaikutuksen ja hyvän yhteistyön tärkeyden eri viiteryhmien välillä.

Halkoahon tutkimuksessa kaikki osapuolet pitivät tieteellistä tutkimusta tärkeänä etenkin, jos se hyödyttää koko yhteiskuntaa. Kudostutkimuksen onnistuminen eettisesti hyväksyttävällä tavalla edellyttää tutkimusryhmien ja sairaalan henkilökunnan hyvää yhteistyötä.

Tulosten perusteella tutkijoille on tarjottava enemmän tutkimusetiikan koulutusta. Myös yleistä keskustelua kudostutkimuksen eettisistä näkökohdista tarvitaan. Lisäksi sairaalan johdon tulee tiedostaa kliinisen tutkimuksen eettiset haasteet.


Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030