Kuinka lääkäri pääsee irti bentsorallista?
Valvira pyytää vuosittain kymmeniltä lääkäreiltä selvityksen PKV-lääkkeiden, erityisesti bentsodiatsepiinien määräämisen käytännöistä. Selvityspyyntö saattaa herättää voimattomuutta lääkärissä, jota riippuvuuteen ajautuneet potilaat uhkailevat. Bentsorallin keskellä selvityspyyntö voi kuitenkin olla ahdinkoon joutuneelle ja väsyneelle lääkärille myös helpotus: keinottomuuden kehästä on ulospääsy.
Valviran ylilääkäri, psykiatri
Markus Henriksson
muistuttaa, että selvityspyyntö ei ole rangaistus eikä kannanotto lääkkeenmääräämiskäytäntöön.- Valvirassa ei ole mustavalkoista asennetta bentsodiatsepiineihin. Haluamme, että potilaalla on diagnoosi, hoitosuunnitelma ja seuranta.
Valvontaviraston kannalta suurin ongelma ovat yksin toimivat lääkärit, jotka hoitavat isoa määrää haastavia potilaita ilman moniammatillisen työyhteisön ja esimiehen tukea.
Silmä ei näe itseään
- On muistettava, että väärinkäyttöön soveltuvia lääkkeitä ei tule määrätä itselle tai omaisille kuin vain ensiaputilanteessa. Silmä ei näe itseään, eli kukaan ei osaa hoitaa itseään PKV-lääkkeillä pitkään asianmukaisesti, Henriksson sanoo.
Henrikssonin mukaan sekä potilaat että lääkärit käyttävät varsin paljon kodeiini-parasetamolivalmisteita, mutta riippuvuuden vaaraa ei tiedosteta.
- Kodeiini isoin annoksin voi alkaa koukuttaa pahasti jo parin viikon päästä. Suomessa on useita kymmeniä kodeiiniriippuvaisia lääkäreitä ja hoitajia.
Pari pilleriä, paljon keskustelua
Kuinka bentsoralliin päätymiseltä - siltä että väärinkäyttäjät tietävät, keneltä reseptin saa - sitten voisi välttyä?
Ylilääkäri Katia Käyhkö Valvirasta muistuttaa, että ensimmäinen PKV-resepti voi olla se ratkaisevin. Pahasta olostaan puhuvan potilaan kanssa olisi tärkeintä löytää aikaa rauhoittavalle keskustelulle ja pienimmän lääkepakkauksen mukana annettavat saatesanat ovat oleellinen osa hoitoa.
- Puhutaan tilanteesta, kehotetaan nukkumaan pari yötä ja tulemaan takaisin vastaanotolle. Saatellaan potilas pahan tilanteen ohi. Usein lääkkeen määräämättä jättäminen on parempi apu, vaikka potilaalle on vaikea sanoa ei, Käyhkö sanoo.
Sille, että potilas yrittää hakea lääkettä muualta, ei välttämättä voi mitään.
- Sen ei kuitenkaan saisi antaa toimia taivuttelukeinona. Lääkärin on pyrittävä johdonmukaisesti puuttumaan potilaan ongelmaan ja määrättävä lääkettä vain, jos toteaa perusteltavissa olevan tarpeen.
Henrikssonin mukaan pari lääkäriä on itse hakenut rajoitusta lääkkeenmääräämisoikeuteensa vastaanotolla käyvien päihteidenkäyttäjien takia.
- Olemme seuranneet heidän toimintaansa, kun he ovat hakeneet ja saaneet oikeutensa takaisin. Yleensä on mennyt hyvin.
Väärinkäyttäjä herättää voimakkaita tunteita
Vastaanotoilta haetaan bentsojen ja opioidien lisäksi stimulantteja, kuten ADHD:n hoitoon tarkoitettua dekstrometamfetamiinia. Joillakin potilailla on mukana heidän jo esitäyttämänsä erityislupahakemus asioiden nopeuttamiseksi. Myös tramadoli ja kipulaastarit ovat kysyttyä tavaraa. Toisille kipuun kelpaisi vain korvaushoitoon käytetty buprenorfiini.
- Etenkään kiireessä ei väärinkäyttöön soveltuvia lääkkeitä pidä määrätä, vaan pyytää potilasta tulemaan uudestaan. Lääkeriippuvainen tuo mukanaan hämmennyksen, vihan ja ahdistuksen, mutta pää on pidettävänä kylmänä, eikä lääkettä pidä määrätä näiden samojen tunteiden vallassa.
Henrikssonin mukaan joskus on epäasianmukaista olla määräämättä lääkettä selvästi lääkeriippuvaiselle.
- Jos aineen saanti lopetetaan bentsodiatsepiiniriippuvaiselta leikaten, hän voi saada voimakkaita ahdistusoireita sekä tajunnanhäiriö-tajuttomuuskohtauksia. Tällaiselle potilaalle lääkettä voi määrätä pienen määrän ja varata uuden vastaanottoajan. Moralisointi ei auta.
Hoitosuhteen merkitys korostuu
Väite siitä, että lääkeriippuvuudet ovat lisääntyneet 2000-luvulla, on arvioiden varassa, sillä asiaa ei ole juuri tutkittu. Huumekuolemien yhteydessä on havaittu, että sekakäyttö on kasvanut. Bentsodiatsepiinien kokonaiskulutus ei ole lisääntynyt, nukahtamislääkkeiden on. Psyykenlääkkeiden kulutus on kaiken kaikkiaan kasvanut, joten osan ilmiöstä selittänee olettamus "mitä enemmän käyttöä, sitä enemmän väärinkäyttöä".
Lääkäreihin kohdistuvien selvityspyyntöjen määrä on pysynyt viime vuosina liki ennallaan.
Valvira hyväksyy pitkäaikaisen PKV-lääkehoidon, jos lääkäri asianmukaisesti toteaa ja kirjaa sen tarpeen.
- Myönnämme, että on potilaita, jotka tarvitsevat pitkää bentsodiatsepiinihoitoa. Esimerkiksi 10 mg diatsepaamia päivässä työkykynsä ylläpitoon tarvitseva potilas pitää arvioida aika ajoin, mutta vieroituksessa ei tarvitse hätäillä.
- Osalla riippuvuudessa ei ole päihtymystarkoitusta eikä valmisteita kulkeudu heidän kauttaan katukauppaan. Potilaiden kanssa pitäisi päästä vakituiseen, hyvään hoitosuhteeseen. Lääkärien jatkuva vaihtuminen edistää riippuvuusongelmia, ylilääkäri Markus Henriksson sanoo.
Mieti oma roolisi lääkärinä
Terveyskeskuslääkäri voi hyvin ottaa lääkeriippuvaisia hoitaakseen, kunhan hänellä on asianmukaiset työskentelyolosuhteet: riittävästi aikaa potilasta kohti, moniammatillinen tiimi, tarvittaessa työnohjaus sekä mahdollisuus lähettää potilas välillä päihdelääkärin tai psykiatrin vastaanotolle.
- Sankarillisella tavalla näitä potilaita ei pidä itselleen kerätä, Henriksson painottaa.
Hänen mukaansa myös psykiatrien on katsottava kriittisesti peiliin.
- On mietittävä, mihin psykiatri sitouttaa terveyskeskus- tai työterveyslääkärin hoitosuosituksessa. Saattaa myös olla, että jotkut psykiatrit ovat liian lääkekeskeisiä.
Kontrollin tiukentamista ei tarvita
Ylilääkäri Katia Käyhkö Valvirasta ei usko, että lääkäreiden valvonta esimerkiksi reseptejä tarkkailemalla olisi ratkaisu PKV-käytäntöihin.
- Ongelma on tiedostettu ja noteerattu mm. terveyskeskusten ja lääkärikeskusten ohjeistuksissa sekä apteekeissa. Yleislääkärit tai työterveyslääkärit eivät ole määrääjien joukossa yliedustettuina.
Myöskään sähköisestä reseptistä ei tule valvovaa isoveljeä. Vaikka lakiin kirjattaisiin STM:n hahmotelma siitä, että PKV-lääkkeitä saisi määrätä vain eReseptillä, potilaalla olisi kuitenkin oikeus kieltää tietojensa katselu sähköisestä arkistosta.
Valviran ohjeet bentsodiatsepiinien määräämisestä: www.valvira.fi > Ohjaus ja valvonta > Terveydenhuolto > Lääkehoito > Bentsodiatsepiinien määrääminen