• Mari Vehmanen

Kuinka paljon helle lisäsi kuolleisuutta?

Kuinka paljon helle  lisäsi kuolleisuutta? Kuva 1 / 1

Kuluneen kesän helteiden aiheuttamasta kuolleisuuslukujen kasvusta on jo ehditty uutisoida muun muassa Ruotsissa.

Tilastokeskuksen mukaan tämän vuoden heinäkuussa kuoli 4 310 suomalaista, kun edellisvuosien vastaavat lukemat olivat 4 113 ja 4 114 henkeä. Elokuun tilasto valmistuu syyskuun aikana, ja vasta se paljastaa kokonaiskuvan kesän kuolleisuudesta.

Kuinka paljon kuumuus lisää kuolleisuutta aiempien tutkimusten mukaan, ylilääkäri, ympäristöterveyden dosentti Raimo O. Salonen THL:stä?

− Hellekesien 2003 ja 2010 tilastoista tehdyn THL:n tutkimuksen perusteella voi karkeasti arvioida, että jokainen helleviikko aiheutti Suomessa keskimäärin 70−80 lisäkuolemaa viileämpiin kesiin verrattuna.

− Tämän kesän lukuja on liian aikaista tulkita tarkasti. Näyttäisi kuitenkin, ettei lisäkuolleisuus ole ainakaan kasvanut 2000-luvun aiemmista hellejaksoista vaan ehkä jopa pienentynyt. Tämä viittaa siihen, että kuumuuden vaikutuksiin on kenties osattu varautua entistä paremmin. Helteen terveyshaitat ovat olleet paljon esillä mediassa.

Keille erityisesti kuumuus on riski ja miksi?

− Helteen on havaittu lisäävän varsinkin yli 75-vuotiaiden kuolleisuutta. Tyypillisesti käy niin, että asunnon kuumuus uuvuttaa vanhuksen, eikä hän jaksa tai muista juoda ja syödä riittävästi. Myös lääkkeiden ottaminen voi unohtua. Kun yleiskunnon romahtaminen havaitaan, saattaa olla jo liian myöhäistä.

− Kuumuuden vaikutuksia pahentavat monet yleiset pitkäaikaissairaudet, kuten sydämen, verenkierto- ja hengityselinten, hermoston sekä munuaisten taudit.

Miten terveydenhuollon tulisi valmistautua hellekesiin?

− Laitoksissa tulisi jäähdyttää tehokkaasti edes jokin yhteistila tai käytävä, ellei jokaisen asukkaan huoneen viilentäminen ole mahdollista.

− Kotisairaanhoidon työntekijöiden pitäisi kesäisin käynneillään kurkata vanhuksen asunnon sisälämpömittariin. Monen pienen kodin lämpötila on kuluneena kesänä ollut viikkokausia yli 30 astetta. Tällöin saatetaan tarvita viilentävä suihku ja tehotuuletus illalla.

Miten lääkärit voivat ottaa kuumuuden huomioon?

− On perusteltua kysäistä iäkkäältä tai pitkäaikaissairauden heikentämältä potilaalta asumisoloista aina, kun on poikkeuksellisen kuuma tai kylmä jakso. Sään ääri-ilmiöt lisääntyvät, ja moni vanhus asuu yksin heikolla ilmanvaihdolla varustetussa pienessä kerrostaloasunnossa tai huonokuntoisessa talossa maaseudulla. Hoitava lääkärikin voi vinkata vanhukselle ja omaisille, että ilmalämpöpumput ovat nykyään tehokkaita, helppokäyttöisiä ja melko edullisia viilennyslaitteita.

− Riittävästä nesteytyksestä muistutellessa on otettava huomioon sairaudet. Esimerkiksi vaikeaa sydämen tai munuaisten vajaatoimintaa sairastava ei saa juoda nestettä liikaakaan tai edessä on sairaalareissu.

Kuva: Fotolia

Lisää aiheesta

Estettävissä olevat kuolemat sairaaloissa – valtakunnassa kaikki hyvin?
Salama iski lääkäriin
Asunnottomuus viisinkertaistaa kuolemanriskin

Kirjoittajat
Mari Vehmanen

Lisää aiheesta

Uusimmat

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Ajassa
Kuntodoping jää helposti huomaamatta

Kuntodoping on tuttu ilmiö myös lapsettomuusongelmista kärsivien pariskuntien kanssa työskentelevälle naistentautien erikoislääkäri Varpu Rannalle.

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Liitossa
Kenen kuuluu maksaa Kanta-palveluista?

Yksi Lääkäriliiton eduskuntavaalitavoitteista on siirtää Kanta-palveluiden käyttö­kustannukset valtiolle.

Pääkirjoitus
Hoivakotiin kuuluu lääkäri

Pitääkö huonokuntoisen ja muistisairaan ikäihmisen lähteä hoivakodista terveysasemalle päästäkseen lääkäriin? kysyy Pekka Nykänen.

Liitossa
Vastaanotto kuuluu potilaalle

– Tilastointi on järkevää vain, jos dataa käytetään toiminnan kehittämiseen, kirjoittaa Katri Männikkö.

Tieteessä
Akuutin umpilisäketulehduksen hoidossa tarvitaan tarkempia diagnooseja

Varjoainetehosteisella tietokonetomografiatutkimuksella saavutettiin erinomainen diagnostinen tarkkuus riippumatta radiologin kokemuksesta.

Tiedepääkirjoitus
Suorat antikoagulantit muuttivat hoitoa

Antikoagulaatiohoitoa käyttää yhä suurempi joukko potilaita, joilla on taustalla hankalia perussairauksia ja käytössä lukuisia muita lääkkeitä.