Ajan­kohtai­sta

Kunnanlääkäri Uulo Arhion muistorahastosta apurahoja yli 10 vuotta

Rouva Saimi Arhio lahjoitti vuonna 1992 Lääkäriliiton käyttöön lähes 3 miljoonan markan pääoman, jolla perustettiin kunnanlääkäri Uulo Arhion muistorahasto. Lahjoituksellaan rouva Arhio toteutti edesmenneen aviopuolisonsa Uulo Arhion (1903–1985) toivomusta, jonka mukaan varoja tulisi käyttää lääketieteelliseen vanhustutkimukseen sekä tukemaan geriatriaa opiskelevien jatko- ja täydennyskoulutusta.

Uulo Arhio teki mittavan elämäntyön kunnanlääkärinä Keiteleessä (1930–1958) ja Pyhämaa-Pyhärannassa (1958–1970) ja piti vielä eläkkeelle jäätyään yksityisvastaanottoa Raumalla. Sairaanhoitaja Saimi Arhio toimi koko ajan luotettuna yhteistyökumppanina. Yli 40 vuotta kestäneeseen työuraan mahtui paljon – varmasti lähes kaikki se, mitä kaikkia kuntalaisia yksin hoitanut lääkäri joutui kohtaamaan. Näihin kuului mm. yli 300 sektiota, joista kaikki äidit selvisivät elossa, sivutoiminta kuntalaisten hammaslääkärinä ja legendaariset neuvottelut pirtureseptien pyytäjien kanssa.

Uulo Arhion muistorahaston hoitokuntaa on johtanut aina liiton puheenjohtaja ja sen itseoikeutettuna jäsenenä on ollut rouva Saimi Arhio. Hän on osallistunut kaikkiin kokouksiin ja tuntenut aitoa mielenkiintoa tuettavia tutkimuksia kohtaan. Muistorahaston pääoman vuotuinen tuotto on jaettu vuosittain hakemusten perusteella. Yhdentoista vuoden aikana jaettu summa on ollut yli 230 000 euroa.

Myönteisiä päätöksiä on tehty 84, ja niissä on apurahoja jaettu 61 eri kollegalle. Tutkimukseen suunnatuista hakemuksista noin joka kolmanteen on voitu vastata myönteisesti. Koulutushakemuksia on voitu tukea lähes aina. Tähän mennessä apurahoilla on tuettu ainakin 20 väitöskirjan valmistumista.

Vuonna 2003 Uulo Arhion rahaston apurahan saivat Juha Holopainen, Nea Kalleinen, Kerttu Kondelin-Bur, Kati Liukko ja Leena Remes.

Reijo Tilvis Uulo Arhion rahaston hoitokunnan jäsen 1992–2003

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030