Lehti 6: Ajan­kohtai­sta 6/2010 vsk 65 s. 467

Kuuleeko kukaan konsensuslausumaa?

Jaana Ahlblad

Suomen Akatemia ja Duodecim järjestävät vuosittain kolmepäiväisen konsensuskokouksen jostain ajankohtaisesta, kansanterveydellisestä aiheesta, joka vaatii laaja-alaista tutkailua. Kokouksen lopputulos on asiantuntijapaneelin työstämä konsensuslausuma.

Tänä vuonna aiheena oli lasten ja nuorten hyvin- ja pahoinvointi. Lapsista puhuttiin edellisen kerran vuonna 2001, jolloin kokouksen teema oli koululaisten terveys.

Miten tuo konsensuslausuma vaikutti yhteiskunnassa, pääsihteeri Ilkka Rauramo Lääkäriseura Duodecimista?

- Valitettavasti tuon kokouksen seurantakokous kaatui laman jalkoihin. Lausumien vaikuttavuuden arviointi on varsin haasteellista. Sitä voitaisiin arvioida esimerkiksi siten, että verrattaisiin toivottuja ja tapahtuneita muutoksia ja mietittäisiin konsensuskokouksen roolia. Konsensuskokous ei ole tietenkään ainoa tekijä, mitä yhteiskunnassa näiden teemojen ympärillä tapahtuu.

Missä toivotte konsensuslausumia erityisen tarkasti luettavan?

Lue myös

- Lausumat perustuvat vankkaan asiantuntijuuteen, ja niiden luulisi kiinnostavan valtiovaltaa. Haluamme vaikuttaa myös tutkijoihin sekä kansalaisiin, jotta he osaisivat vaatia itselleen palveluita. Olisin hämmästynyt, jos lausumat eivät vaikuttaisi kohderyhmissä mitenkään.

Tietoa levittää ensisijaisesti se 200-henkinen joukko, joka kokouksiin osallistuu, mukaanlukien panelistit ja puhujat.

Mikä on ensi vuoden aihe?

- Aiheista on runsaudenpulaa, mutta olemme päätyneet vanhusten hoitoon ja sen priorisointiin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030