Ajan­kohtai­sta

Kuusisataa varmennekorttia jakelussa apteekkaripäivillä

Perjantain ja lauantain aikana jaetaan noin 600 varmennekorttia, joiden avulla apteekkarit pääsevät kirjautumaan sähköiseen reseptikeskukseen.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/apteekki3.jpg

Helsingissä meneillään olevien apteekkaripäivien ehdoton ”suosikkituote” on sähköinen varmennekortti. Perjantain ja lauantain aikana jaetaan noin 600 varmennekorttia, joiden avulla apteekkarit pääsevät kirjautumaan sähköiseen reseptikeskukseen.

– Melkoinen rumba, mutta katsoimme tämän parhaaksi keinoksi saada apteekkarien kortit jakeluun, ja onneksi Väestörekisterikeskus suostui toimittamaan kortit meidän jaettavaksemme, totesi Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Sirpa Peura silmäillessään pitkää jonoa korttitiskin edessä.

Apteekkarien varmennekortit saatiin nyt hyvissä ajoin maakuntiin, joten käyttökoulutuskin voidaan aloittaa sujuvasti. Apteekkien työntekijöiden henkilökohtaiset varmennekortit jaetaan myöhemmin apteekkarien toimesta. E-reseptin käyttöönottoon on oltava valmius ensi vuoden maaliskuussa.

Myös kaikki maan lääkärit tulevat tarvitsemaan samanlaisen sähköisen varmennekortin käyttäjätunnuksineen reseptienkirjoitusta varten.

Lääkeneuvonta työllistää yhä enemmän

– Henkilökohtainen lääkeneuvonta työllistää apteekeissa entistä enemmän, kertoi Apteekkariliiton puheenjohtaja Riitta Andersin apteekkaripäivillä.

Viimevuotiset, muun muassa kolesterolilääkkeisiin ja d-vitamiiniin liittyneet mediakohut ovat saaneet potilaita ymmälleen. Lääkärinvastaanottojen lisäksi myös apteekeissa käytetään aikaa lääkityksen tai vitamiinilisien tarpeellisuuden pohdintaan.

Andersinin mukaan apteekkarien kanta on selvä: lääkärin määräämät lääkkeet tulee ottaa ja vitamiinien annostuksissa pysyttäydytään suosituksissa.

Apteekkariliiton Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä käy ilmi, että myös potilaat pitävät lääkeneuvontaa erittäin tärkeänä apteekin palveluna. Tärkeiksi koetaan myös lääkkeiden yhteensopivuuden tarkistaminen sekä Kelan lääkekorvauksen saaminen suoraan apteekista.

Apteekkien henkilökunnan suullisesti antama lääkeneuvonta on asiakkaille heidän tärkein tiedonsaantikanavansa. Seuraavaksi tärkeimmät tietolähteet ovat lääkärit ja pakkausselosteet. Internetin merkitys on kasvanut, ja tänä vuonna sen mainitsi jo 43 prosenttia haastatelluista.

Ulla Järvi

Kuva: Iiro Koskelainen / PharmaPress

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030