Ajankohtaista

Laadun arviointi tulee erikoistumiskoulutukseen

Lääkäriliitto antaa suosituksen erikoislääkärikoulutuksen arviointimalliksi tämän kevään aikana.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Palapelipala_Pixmac000068364387.jpg

Erikoislääkärikoulutuksen laatua ryhdytään arvioimaan yhtenäisten kriteerien mukaan. Lääkäriliitto antaa suosituksen erikoislääkärikoulutuksen arviointimalliksi tämän kevään aikana.

Suosituksessa kuvaillaan ne elementit, joista arviointiprosessi koostuu. Koko maan kattavan alojen sisäisen arvioinnin tavoitteena on kehittää koulutuksen laatua. Evaluointi on tarkoitus toistaa säännöllisesti.

Tähän asti koulutusta on arvioitu vain muutamalla erikoisalalla, muun muassa neurologiassa, gynekologiassa ja yleislääketieteessä. Innostus on lähtenyt erikoisalayhdistyksistä, joista kiinnostuksen toivotaan jatkossakin nousevan.

Suosituksen mukaan arvioinneista syntyvien raporttien on oltava mahdollisimman julkisia.

– Niihin tulee kirjata koulutuksessa esiin nousseita hyviä toimintatapoja ja kehittämiskohteita, mutta ei henkilöön menevää arvostelua, Lääkäriliiton yhteiskuntasuhdejohtaja Hannu Halila muistuttaa.

Pisteytysjärjestelmälle ei tarvetta

Varsinaisia pisteytysjärjestelmiä tai rankinglistoja Halila ei ainakaan tässä vaiheessa pidä tarpeellisina eikä luotettavina, sillä kokonaispistemäärä ei kertoisi asian koko tolaa. Esimerkiksi Ruotsissa käytössä olevassa järjestelmässä pisteitä saa eri asioista, kuten esimerkiksi tutkimuspainotteisuudesta tai hyvistä käytännöistä.

– Lisäksi saman auditointiryhmän tulisi arvioida kaikki saman erikoisalan yksiköt, jotta arviot olisivat yhteismitallisia. Pienillä erikoisaloilla se olisi mahdollista, mutta isoilla aloilla erittäin vaikea toteuttaa.

Pisteytysjärjestelmää eivät suosi myöskään omien erikoisalojensa evaluointeja koordinoineet neurologian erikoislääkäri Atte Meretoja ja terveydenhuoltoon erikoistuva lääkäri Teppo Heikkilä.

– Koen tällaiset rankkaukset hieman keinotekoisiksi ja asioiden yksinkertaistamiseksi. Yksittäisen erikoistuvan lääkärin koulutuksen kannalta ei ole tärkeää koulutuspaikan ranking-sijoitus, vaan se, että hän saa asiallista ja juuri hänelle sopivaa koulutusta, Heikkilä painottaa.

Hänen mukaansa on tärkeää saada käyttöön yhtenäinen arviointimalli, mutta ei tarjota liian isoa palaa kerralla syötäväksi.

Kustannukset EVO-rahasta?

Halilan mukaan arvioinneista syntyviin kustannuksiin olisi perusteltua käyttää koulutukseen tarkoitettua EVO-rahaa. EVO-rahan saamiseksi ulkopuolisen tahon olisi arvioitava koulutusta antava yksikkö määrävälein.

Neurologian, keuhkosairauksien sekä korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoisalojen koulutusta arvioitiin 1990-luvun puolivälissä Lääkäriliiton pilottiprojekteissa.

Jaana Ahlblad
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030