Laadunvalvontaa kaivataan lisää
Yhdysvalloissa vastikään tehdyn tutkimuksen mukaan sikiön niskaturvotusmittauksia tulkitaan usein väärin. Tavallisimmin mittaustuloksia aliarvioidaan. Virheet heikentävät sikiöseulonnan herkkyyttä merkittävästi.
Miten seulontatulosten laatua valvotaan Suomessa, ylilääkäri Jaana Leipälä Finohtasta?
- Suomessa ei ole toistaiseksi kansallista laadunvalvontajärjestelmää. Seulontoja tarjoavat yksiköt huolehtivat itse laadunvalvonnasta.
Leipälä oli mukana STM:n työryhmässä, joka laati vuonna 2009 suositukset sikiöseulonnan laatuvaatimuksista. Suositusten mukaan varhaisraskauden yhdistelmäseulonnat pitäisi keskittää riittävän suuriin yksiköihin. Työryhmä ehdotti myös, että seulontatuloksia auditoitaisiin säännöllisesti ja että perustettaisiin keskitetty seulontarekisteri. Suositukset ovat toteutuneet vaihtelevasti.
- Seulontojen järjestäminen on kuntien vastuulla. Kaikkialla seulontaa ei järjestetä parhaalla mahdollisella tavalla, vaikka huonolaatuinen seulonta kostautuu kuluina ja ongelmina myöhemmin, Leipälä kertoo.
Valtakunnallista seulontojen laadunvarmistusjärjestelmää suunnitellaan STM:ssä, mutta vielä siitä ei ole päätöksiä.
- Rekisteri on tarpeen, sanoo apulaisylilääkäri Maija-Riitta Ordén KYS:n äitiyspoliklinikalta.
- On välttämätöntä saada hyvä yhtenäinen laadunvalvontajärjestelmä, ettei kallista ja raskasta seulontajärjestelmää ole pystytetty turhaan.
Ordén kertoo, että KYS:ssä laatua valvotaan seuraamalla sairaalan ja Kuopion terveyskeskuksen mittaustulosten jakaumaa ja kuvan laatua, mutta mittaajakohtaisia tuloksia ei vielä saada.
- Kannattaa mieluummin odottaa yhteistä järjestelmää, kuin käyttää tässä tilanteessa suuria resursseja uuden oman seurantamenetelmän luomiseen.
Vuoden 2010 alusta kuntien on täytynyt järjestää sikiön kromosomipoikkeavuuksien seulonta kaikututkimuksen ja verikokeen yhdistelmällä kaikille raskaana oleville naisille.
Lue aiheesta myös sivulta 3112.