Lääkäreillä hyvä valmius kohdata A(H1N1) -potilaita
Sairastuneiden suomalaisten kanssa kontaktissa olleita jäljitetään.
Kyseessä ovat samassa taloudessa pääkaupunkiseudulla asuvat nuori nainen ja mies, jotka matkailivat Meksikossa Mexico Cityssä ja Cancunissa. He palasivat Amsterdamista Helsinkiin lennolla (KL 1161) 6. toukokuuta klo 18.15–21.45. Naisella oli oireita jo matkapäivänä, miehen oireet puhkesivat vasta kotimaassa.
Sairastuneet toimivat ohjeiden mukaan
Sairastuneet potilaat on tavattu ja heitä on haastateltu HUS:in infektioklinikalla. He ovat saaneet oseltamiviirilääkityksen ja voivat hyvin.
– Toinen heistä on jo käytännöllisesti katsoen terve, Järvinen kertoi.
Nyt kaikkiin virukseen sairastuneiden kanssa kontaktissa olleisiin pyritään saamaan yhteys ja heidän pienetkin liikkeensä selvittämään.
Samalla lennolla matkustaneita kehotetaan ottamaan puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseen, jos heillä ilmenee kuumeisia hengitystieinfektion oireita viikon kuluessa lentopäivästä eli viimeistään 13.5.
– Potilaat ovat olleet kotihoidossa. He ottivat itse puhelimitse yhteyttä terveydenhuollon palvelukeskukseen eli toimivat, kuten on ohjeistettu.
Uutta tietoa saadaan koko ajan
Lääkärien valmius kohdata mahdollisia uusia A(H1N1) -virustapauksia on Järvisen mukaan hyvä.
– SARS:in ja lintuinfluenssan jälkeen valmiudesta on tehty kunnallisia selvityksiä. Tietysti sairastumiset ovat aina yksittäistapauksia, joissa ilmenee jotain uutta. Tiedon tarkentuessa lääkäritkin saavat uutta informaatiota, tietoja päivitetään koko ajan.
Järvinen muistuttaa, että THL:n ja HUS:in intranetissä on selkeät ohjeet ja lomakkeet potilaan haastattelua varten. Puheluihin vastaavien henkilöiden tulisi selvittää omasta sairaanhoitopiiristään esimerkiksi, missä näytteet otetaan ja kuinka toimitaan.
– Nyt täytyy käydä läpi pandemiasuunnitelmia, jotka on tehty vaikeaoireisemman taudin varalle ja soveltaa niitä.
Taudin leviäminen olisi haaste koko yhteiskunnalle
Jos A(H1N1) leviää Suomessa, terveyspalveluiden kysyntä lisääntyy ja osa hoitohenkilöstöstäkin saattaa sairastua. Se asettaa haasteita terveydenhuollolle ja koko yhteiskunnalle.
– Ja jos edes jokin prosentti sairastuneista tarvitsee sairaalahoitoa, sairaaloiden kapasiteetti joutuu koetukselle. Sitten joudutaan pohtimaan, kuinka sairaalan toiminta turvataan, Järvinen pohti.
A(H1N1) -viruksen oireita ovat korkea kuume, lihassärky, nuha ja yskä. Oireet voivat vaihdella, mutta puhkeavat yleensä nopeasti ja ovat voimakkaampia kuin tavallisen flunssan. Taudin itämisaika on 1–7 vuorokautta.
Sirpa Kulonen