Lääkäreille ei vieläkään ohjeita aselaista
– Onhan tämä erikoinen tilanne, että laki on voimassa, mutta terveydenhuollon ammattihenkilöiden toimintaa ohjaava asetus puuttuu, toteaa Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Risto Ihalainen.
Uusi aselaki tuli voimaan maanantaina. Lääkäreiden ilmoitusvelvollisuutta koskeva asetus on sen sijaan yhä kesken.
Sisäministeriö saattaakin antaa väliaikaisia ohjeita lääkäreille koskien näiden ilmoitusvelvollisuuksia ja -oikeuksia.
– Onhan tämä erikoinen tilanne, että laki on voimassa, mutta terveydenhuollon ammattihenkilöiden toimintaa ohjaava asetus puuttuu, toteaa Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Risto Ihalainen.
Lain mukaan lmoitusvelvollisuus koskee ihmisiä, jotka “perustellusta syystä saattavat olla sopimattomia” aseluvan haltijoita. Aseluvasta päättää aina poliisiviranomainen.
– Nyt toimitaan lain sanamuotojen mukaisesti, kommentoi projektipäällikkö Mika Lehtonen sisäministeriön poliisiosastolta.
Lehtosen mukaan sisäministeriössä yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa valmisteltu asetusluonnos lähti alkuviikosta lausuntokierrokselle, muun muassa Lääkäriliittoon. Tavoitteena on saada asetus valtioneuvoston hyväksyttäväksi vielä heinäkuussa.
Oikeus etusijalla, velvollisuudet tarkkaan rajattu
Risto Ihalainen toteaa, että eduskunnan tekemän lakimuutoksen jälkeen on lääkäreitä koskevasta asetuksesta neuvoteltu hyvässä hengessä. Tuleva asetus korostaa lääkärin oikeutta ilmoittaa, ja se rajaa tiukasti varsinaista ilmoitusvelvollisuutta.
– Ilmoitusvelvollisuus tulee koskemaan vain tilanteita, joissa itsetuhoinen potilas on tahdonvastaisessa hoidossa sairaalassa tai ihminen on mielentilatutkimuksessa. Tällöin lääkärin tehtävä ilmoitus poliisille, joka tarkistaa potilaan mahdolliset aseluvat. Lisäksi terveydenhuollon ammattihenkilöiden on tehtävä rikosilmoitus heidän henkeään tai terveyttään uhanneista potilaista, Ihalainen kertoo nyt luonnosteltavasta asetuksesta.
Pelkkä itsetuhoisuus, masennus tai outo käytös ei siis velvoita ilmoittamaan potilaasta poliisille.
– Päällystöasemassa oleva poliisiviranomainen voi myös pyytää lääkäriltä lausuntoa aselupaa varten. Tämä edellyttää kuitenkin potilaan tapaamista ja tutkimista. Eikä tämä tule minkään hoitotakuuajan piiriin, huomauttaa Ihalainen.
Ihalainen myös korostaa, että lääkärin lausunto koskee vain arvioita potilaasta tässä ja nyt, tulevaisuuden ennustajaksi ei tule eikä tarvitse ryhtyä.
Uusi aselaki on herättänyt paljon kiistelyä, tunteita ja pelkoja – niin terveydenhuollon ammattilaisten kuin kansalaistenkin parissa.
Käsiaselupien myöntämisen ikäraja nousee 20 vuoteen. Lisäksi aseluvan hakijat joutuvat soveltuvuustestiin.
Ulla Järvi