Lääkäreistä kova kisa yksityissektorilla
Nyt metsästetään huippuosaajia. Heidän ympärilleen rakennetaan osaamiskeskuksia. Myös nopeasti kasvavan työterveyshuollon pariin kaivataan lisää tekijöitä. Lääkärilehti selvitti, millä lääkäreitä houkutellaan töihin.
Lääkäriasemayritykset potevat tekijäpulaa koko maassa. Yritykset houkuttelevat lääkäreitä lupaamalla kuunnella heitä isoilla korvilla.
Euroopan velkakriisi on tuonut talouteen epävarmuutta, mutta terveydellä on aina kysyntää, toteaa usea Lääkärilehden haastattelema terveyspalveluyrityksen johtaja. Mennyt kesä oli monille lääkäriasemille varsin tuottoisa ja kysyntää olisi ollut vieläkin enemmän, mutta lääkäreiden kesälomien takia jouduttiin myymään myös eioota.
Kilpailu lääkäreistä on nyt kovaa yksityissektorillakin, koko maassa ja kaikilla erikoisaloilla. Varsinkin nopeasti kasvavan työterveyshuollon pariin kaivattaisiin kuumeisesti lisää tekijöitä.
Toinen kaivattu lääkäriryhmä ovat ”huippuosaajat”. Heidän ympärilleen rakennetaan osaamiskeskuksia, joihin saadaan asiakkaita myös ulkomailta. Tällaisia vientituotealoja ovat esimerkiksi ortopedia, kardiologia ja syövän hoito.
Huippuosaajia metsästävät ennen kaikkea lääkäriasemaketjut, mutta myös ns. yhden alan yrityksen, kuten tamperelainen tekonivelsairaala Coxa. Toimitusjohtaja Tarmo Martikaisen mukaan se etsii riveihinsä parhaita ja kehityskykyisimpiä ortopedejä, mutta heidän löytämisensä vie aikansa.
Ammatinharjoittajia työsuhteeseen
Yritykset katsovat pystyvänsä tarjoamaan lääkäreille tunnetta oman työn hallinnasta ja kuulluksi tulemisesta sekä osaavan henkilökunnan ja sujuvat oheistoiminnot. Lääkärit tekevät liiketoiminnan, joten he ovat kuninkaita, kuuluu toimitusjohtajien kiteytys.
Lääkäreille räätälöidään sopivia työehto- ja palkkausmalleja, mutta bisneksen raamit tulee ymmärtää: asiakkaille annetuista lupauksista on pidettävä kiinni. Vastineeksi lääkärit saavat käyttöönsä vakiintuneet yritysbrändit.
Yritykset kertovat tarjoavansa lääkäreille koulutusta eri mitoilla. Pelkästään yksityissektorilla työskentelevät lääkärit kaipaavat koulutusta enemmän, kuin päätoimisesti julkissektorilla toimivat. Päätoimisten yksityislääkärien määrä on melko pieni.
Moni lääkäri pitää vastaanottoa useammankin lääkäriaseman tiloissa. Tuorein trendi on siirtyä ammatinharjoittajuudesta suoraan työsuhteeseen yrityksen kanssa, tätä on nähtävissä erityisesti työterveyslääkärien keskuudessa, kertoo Diacorin toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen.
Jaana Ahlblad
kuva: PantherMedia
Lue koko juttu 9.9. ilmestyvästä Lääkärilehdestä. Katso jutusta myös 12 suurimman terveyspalveluyrityksen ajatukset siitä, millä lääkäreitä houkutellaan.