Lääkäreitä koskeva asetus puuttuu aselaista
Uusi aselaki tuli voimaan tällä viikolla, mutta lääkäreiden ilmoitusvelvollisuutta koskeva asetus on yhä kesken. Sisäasiainministeriö saattaa antaa lääkäreille väliaikaisia ohjeita ilmoitusvelvollisuuksista ja -oikeuksista.
Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Risto Ihalainen pitää tilannetta erikoisena.
Lain mukaan ilmoitusvelvollisuus koskee ihmisiä, jotka "perustellusta syystä saattavat olla sopimattomia" aseluvan haltijoita. Aseluvasta päättää aina poliisiviranomainen.
Lausuntokierrokselle lähteneelle asetusluonnokselle pyritään saamaan valtioneuvoston hyväksyntä heinäkuussa.
Ihalaisen mukaan asetus tulee korostamaan lääkärin ilmoitusoikeutta, ja se rajaa tiukasti varsinaisia velvollisuuksia.
- Ilmoitusvelvollisuus tulee koskemaan vain tilanteita, joissa itsetuhoinen potilas on tahdonvastaisessa hoidossa sairaalassa tai ihminen on mielentilatutkimuksessa. Tällöin lääkärin on tehtävä ilmoitus poliisille, joka tarkistaa potilaan mahdolliset aseluvat. Lisäksi terveydenhuollon ammattihenkilöiden tulee tehdä rikosilmoitus heidän henkeään tai terveyttään uhanneista potilaista, Ihalainen kertoo nyt luonnosteltavasta asetuksesta.
- Päällystöasemassa oleva poliisiviranomainen voi myös pyytää lääkäriltä lausuntoa aselupaa varten. Tämä edellyttää kuitenkin potilaan tapaamista ja tutkimista. Eikä tämä tule minkään hoitotakuuajan piiriin.
Aselain myötä käsiaselupien myöntämisen ikäraja nousee 20 vuoteen. Lisäksi aseluvan hakijat joutuvat soveltuvuustestiin. ?
Fimnetin keskustelutaululle on ominaista viestien kasaantuminen yhden keskustelunavauksen alle. Tietyn puheenvuoron löytäminen voi joskus olla vaikeaa, mutta vastapainona on nopeasti selattava lokikirja jonkin ilmiön etenemisestä.
Otetaanpa esimerkiksi ajankohtainen kotimaisen hiihtourheilun doping-rypeminen, jonka tiimoilla julkilausuttu totuus oli vaikkapa vuonna 2003 kovin erilainen kuin nyt. Eikö ne hiihtoliiton lääkärit opi? -keskustelu on nyttemmin jatkunut eettisellä pohdinnolla lääkärin salassapitovelvollisuudesta. Harvempi suomalainen lääkäri on sekaantunut tahtoessaan tai tahtomattaan dopingiin. Kun harmaalla alueella liikutaan, yhden kärytessä käräjiltä löytyy taustajoukkojakin - jos ei muuten, niin todistajan ominaisuudessa.
Perusterveydenhuollon profiilin nostaminen on niin yleislääkäreiden, Lääkäriliiton kuin kohta koko ammattikunnankin intresseissä. Mikä antaa iloa ja voimaa tk-työssä? kysytään keskustelutaululla. Kysymyksen esittävä viesti on likimain kymmenen vuotta vanha, mutta aina vuosi toisensa jälkeen avaus on noussut esille. Profiilin nostaminen tapahtuu positiivisten lauseiden myötä ja jos oman sektorin "maineenhallintaa" haluaa harjoittaa, kollegakunnan lukijat ovat lähimpänä juuri FiMnetissä.
Maineenhallinta on oikeastaan ajatusten ja ideoiden kauppaamista. Sanotaan, että hyvän myyjän täytyy tuntea oma myyntiartikkelinsa perinpohjin potentiaalisen ostajan suostuttelemiseksi. Potilaiden saappaisiin astuminen voi avartaa. Tositarina espoon tk:sta -otsikon alla lääkäri asioi kotikaupunkinsa perusterveydenhuollossa kertomatta olevansa lääkäri ja yllättyy aikaa varatessaan.
Terveydenhuoltolaki toi mukaan tukon uudistuksia, joista mökkiläisten saapumista odotellessa ajankohtainen on oikeus kiireettömän ja suunnitelmallisen terveydenhoidon saamiseen kotipaikkakunnan ulkopuolella. Asiakkaan mukana seuraa hoitosuunnitelma, jonka mukaisesti hoito toteutetaan. Terveydenhuoltolaki-otsikon alla jaetaan nyt kokemuksia siitä, miten uuden työtavan kanssa on pärjätty.
Oman väestön lisäksi hoidettavaksi tulee siis lisää kansalaisia, ja jossain välissä pitäisi ehtiä irtaantumaan koulutuksiin. Lääkärikouluttaja