Lääkäri tarvitsee oman lääkärin
Mitä lääkäri tekee, kun hän vaikkapa masentuu? Brittilääkäri menee oman, vain lääkäreille tarkoitetun terveyspalvelun vastaanotolle. Suomalaislääkäri hoitaa itse itseään, konsultoi kollegaa tai kieltää ongelman.
On sanomattakin selvää, kumpi on parempi.
Lääkärien omia terveyspalveluja on useissa Euroopan maissa. Lääkärilehti kysyi kahdeksalta luottamuslääkäriltä, tarvitaanko vastaavaa Suomessa. Seitsemän kannatti sitä, ja kahdeksannenkin mielestä lääkärien työterveyshuolto yleisesti kaipaa parantamista.
Lääkärit käyttävät huonosti tavallista työterveyshuoltoa. Lääkäriliiton perustama luottamuslääkäriverkosto paikkaa vajausta, mutta luottamuslääkärit antavat lähinnä vain arvioita ja hoitoonohjausta.
- Lääkärien kynnys avun hakemiseen ja konsultaatioon on korkea. On pelko, että tulee leimatuksi huonoksi lääkäriksi. Monet paikat ovat pieniä, ja pelätään, että tieto kulkee, Turun yliopiston psykiatrian professori, ylilääkäri ja luottamuslääkäri
Jyrki Korkeila
sanoo.Korkeilan mukaan pitäisi olla lääkäreitä, jotka ovat erikoistuneet kohtaamaan toisia lääkäreitä potilaana. Tämä taito vaihtelee paljon. Usein hoitava lääkäri pelkää asettua lääkärin asemaan suhteessa kollegaan. Lääkäriä ei ole helppo ottaa potilaana, kun hänen autonomiaansa ei halua loukata. Pelkässä konsultaatiossa lääkäri ei ota potilaasta vastuuta.
Britanniassa lääkäri saa kokonaisvaltaista hoitoa
Britanniassa Lontoon alueella toimii kansallisen terveydenhuoltojärjestelmän NHS:n ylläpitämä terveyspalvelu PHP (Practitioner Health Programme), joka hoitaa lääkäreitä ja hammaslääkäreitä. Painopiste on psyykkisissä sairauksissa ja riippuvuuksissa sekä fyysisissä terveysongelmissa, jotka vaikuttavat työkykyyn.
Hoito on kokonaisvaltaista. Yleislääkärijohtoiseen palveluun kuuluu moniammatillinen tiimi, joten hoidossa voidaan käsitellä myös sosiaalisia ja uraan liittyviä kysymyksiä.
- Olemme erittäin ylpeitä tarjoamastamme palvelusta, joka on pilotti Lontoossa. Ensimmäisen vuoden raportin mukaan meille hakeutuvat lääkärit reagoivat hoitoon oikein hyvin. Toivomme, että pilottijakson lopussa voimme laajentaa palvelua koko maahan ja ehkä myös muihin ammattiryhmiin,
Lucy Warner
PHP:sta kertoo.Warnerin mukaan vastaaville ohjelmille on perustettu eurooppalainen foorumi, jossa kehitetään lääkärien terveydenhoitoa. Britannian lisäksi mukana ovat muun muassa Espanja, Norja, Puola ja Saksa.
Warner toteaa, että kiinnostus lääkärien terveyden tukemiseen lisääntyy. Joissakin maissa tehdään jo ennaltaehkäisevääkin työtä, toisissa hankkeet ovat vasta alussa.
Lääkärien oma palvelu onnistuisi Suomessakin
Jyrki Korkeila uskoo, että lääkärien terveyspalveluyksiköitä voitaisiin perustaa työterveyshuoltoon tai privaattisektorille Suomen suurimmissa kaupungeissa.
Pienemmillä paikkakunnilla tarvittaisiin erityisjärjestelyjä ja keskittämistä. Esimerkiksi yksi työterveyslääkäri voisi ottaa vastuun lääkärien hoidosta ja opiskella, mitä siihen liittyy. Työnantajan taholta voisi olla myös sopimus, että lääkäri saa hakea hoitoa muualta kuin työnantajansa kautta.
Lääkäri ja lääkäripotilas saattavat isossakin sairaalassa tavata esimerkiksi ruokalassa, ja lääkäripotilaalle voi helposti tulla tunne, että haluaisi hoitosuhteensa olevan neutraalimpi.
- Lääkäriliiton olisi syytä olla aktiivinen siinä, miten neuvotellaan työterveyshuollon kysymykset lääkärille niin, että hänellä on aina oikeus käyttää toisen työnantajan palvelua tai hakea se yksityisesti, jos hän itse katsoo sen paremmaksi, Korkeila sanoo.
"Muiden potilaiden joukossa voi olla hankalaa"
Luottamuslääkärit kannattavat lääkärien omaa terveyspalvelua. Miksi?
"On ollut hankala saada joitakin kollegoja eteenpäin jatkohoitoon. Erityisesti jos he tarvitsevat moniammatillista lähestymistapaa, mutta eivät usein hyvin ymmärrettävästi voi mennä oman alueen psykiatrian polille hoitoon."
"Lääkäreille tulisi olla järjestetty oma työterveyshuolto, johon myös yksityislääkärit tekisivät sopimuksen. Terveystarkastukset, ennaltaehkäsevä työterveyshuolto sekä lakisääteiset terveystarkastukset eli hyvän työterveyshuoltokäytännön mukainen työterveyshuolto, joka sisältäisi myös sairaanhoidon. >Sieltä heitä >voisi tarvittaessa ohjata erikoissairaanhoitoon kunnalliselle puolelle. Lääkäreiden lääkäriltä vaaditaan erityistä taitoa ottaa lääkäri potilaakseen, ja tällaisissa lääkäreiden työterveyshuoltokeskuksissa >tämä voisi toteutua."
"Lääkäripotilaat kokevat joskus olonsa hankalaksi muiden potilaiden joukossa. Palvelu voisi olla maksullinenkin sairauskassan tyyliin."
"Oltuani psykiatrina luottamuslääkäriringissä melkein kahdeksan vuotta olen nähnyt, että kollegoilla on ollut todella paljon muutaman käynnin tarvetta. Pieni osa on jäänyt hoitoon pitempään, mutta siihen ei ole ollut resursseja läheskään tarvetta vastaavasti. Se, minne kollegan ohjaisi hoitokontaktiin, on joka kerta melkoinen ongelma. Usein kynnys yhteyden ottamiseen on ollut aika korkea, ja sitten ei enää ole helppo lähteä luomaan hoitokontaktia uudelleen."
"Tälläinen palvelu voisi lisätä apua tarvitsevien kollegojen hakeutumista hoitoon. Suomessa olisi varmaan tarvetta entisestään panostaa lääkäreiden hoitoon, vaikka luottamuslääkäripalvelujen käyttömahdollisuus on jo kovin tärkeä asia."
Näistä lääkärit kärsivät:
Sydän- ja verisuonisairaudet
Ylipaino
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Alkoholin suuri kulutus, etenkin operatiivisten alojen miehillä
Mielenterveysongelmat, erityisesti depressio ja itsemurha-alttius