Lääkärien muuttoliike Euroopassa huolestuttaa
Muualta muuttaneet lääkärit saavat Britanniassa muita enemmän tutkintapyyntöjä toimistaan. Kantelut johtavat myös kovempiin seuraamuksiin.
Tuoreen EU-tutkimuksen mukaan eräät Euroopan maat tukeutuvat muita enemmän ulkomaiseen terveystyövoimaan. Lääkärikunnasta ulkomaisten lääkäreiden osuus on yli 10 % muun muassa Isossa-Britanniassa, Belgiassa, Espanjassa, Ruotsissa ja Norjassa.
Tutkimuksen mukaan pääsyy muuttoliikkeeseen on korkeammat ansiot kohdemaassa. Myös paremmilla työolosuhteilla, urakehityksellä ja sosiaalisella statuksella saattaa olla merkitystä.
Lääkärien sopeutuminen uuteen maahan ei ole täysin ongelmatonta, kertoo BMJ:ssä julkaistu tutkimusLINKKI. Sen mukaan Britanniaan muualta muuttaneet lääkärit saavat Britanniassa lääkäriksi opiskelleita enemmän tutkintapyyntöjä toimistaan. Kantelut johtavat myös muita useammin kovempiin seuraamuksiin, kuten lääkäriluvan peruuttamiseen. EU:n ulkopuolelta tulleet lääkärit saavat enemmän kanteluita kuin EU:n alueelta tulleet.
Ilmiön taustalla voivat olla potilaiden ennakkoluulot. Toinen tekijä saattaa olla työilmapiiri, joka hyljeksii eri etnistä alkuperää olevia. Arvioidaan myös, että esimerkiksi englantilainen opiskelujärjestelmä havaitsee ja poistaa suuremman osan epäammattimaisesti käyttäytyviä opiskelijoita jo aikaisessa vaiheessa.
Tutkijat huomauttavat myös, että jotkut ulkomaalaistaustaiset lääkärit todella voivat tehdä asioita toisin tai valvontaviranomainen saattaa kohdella heitä eriarvoisesti.
Suomalaislääkäreistä noin kymmenesosa ulkomailta Suomessa työskentelevistä lääkäreistä 9 % on saanut koulutuksensa muualla kuin Suomessa. Heidän osuutensa ei korostu lääkäreihin kohdistuvissa kanteluissa, Valvirasta kerrotaan.
– Huomautus on hallinnollisista ohjaustoimenpiteistä vakavin, se merkitään Terhikkiin kymmeneksi vuodeksi. Myös kaikki terveydenhuollon ammattihenkilöiden valvontalautakunnan päätökset, kuten kirjallinen varoitus sekä ammatinharjoittamisoikeuksien rajoittaminen ja poistaminen, merkitään rekisteriin, lääkintöneuvos Pirjo Pennanen Valvirasta kertoo.
Pennasen mukaan kielitaitoon liittyvistä asioista tulee jonkin verran kanteluja. Valvira käsittelee vain potilaan kuolemaan tai vaikeaan vammautumiseen johtaneita kanteluita. Muita tapauksia käsittelevät aluehallintovirastot.
Jaana Ahlblad
Kuva: Panthermedia