Lehti 40: Ajan­kohtai­sta 40/2006 vsk 61 s. 4063

Lääkärijärjestö käy pienaseiden vastaista kampanjaa

Kati Juva

Monet kolmannen maailman lääkärit erityisesti Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa törmäävät ampuma-aseiden aiheuttamiin vammoihin lähes päivittäin. Niiden hoito ja jälkikuntoutus on vaativaa ja haastavaa, minkä vuoksi lääkärit ovat ryhtyneet vaatimaan aseiden saatavuuden rajoittamista ja tukemaan kampanjoita aseiden keräämiseksi väestöltä. Pienaseiden vastainen kampanja oli näkyvästi esillä Lääkärien ydinsodan vastaisen liikkeen (International Physicians for the Prevention of Nuclear War) maailmankongressissa syyskuussa Helsingissä.

Järjestön ja kongressin päätavoitteena on edelleen ydinsodan ehkäisy ja kaikkien joukkotuhoaseiden hävittäminen. Koska ydinaseiden merkitys maailmassa on kuitenkin vähentynyt kylmän sodan jälkeen, liike on laajentanut toimintaansa kaikenlaisten sotien ja väkivallan ehkäisyyn.

Pienaseiden vastaisessa kampanjassa käytetään tehokkaana keinona ns. yhden luodin tarinoita (one-bullet-stories). Tyypillinen esimerkki sellaisesta on kasvoihin ammutun kenialaispojan tarina, joka alkaa infektoituneen haavan huonosta paranemisesta kylässä, deformiteetista, joka sai pojan kulkemaan vuoden liina kasvoillaan, koko suvun rahankeruusta leikkausta varten, matkasta suureen sairaalaan ja onnistuneesta toimenpiteestä, jonka seurauksena pojan ulkonäkö ja puhe paranivat selvästi. Tarinaan kuuluu kustannusarvio ja kehotus toimia aseellisen väkivallan ennaltaehkäisyn hyväksi.

Väkivallan ehkäisyn välttämättömyydestä puhui kongressissa myös oikeushammaslääkäri

Helena Ranta

, joka totesi muun muassa, ettei Ruandassa tapettu sataatuhatta ihmistä, vaan ensin murhattiin yksi, ja sitten murhattiin yksi, ja sitten murhattiin yksi... Helena Ranta oli vakuuttunut siitä, että kansanmurhat voidaan estää, jos kansainvälisellä yhteisöllä on siihen riittävästi poliittista tahtoa.

Lue myös

Jotta ydinsodan vastaisen liikkeen toiminta ei olisi vain keskinäistä puhetta kokouksissa, on järjestöllä ollut jo vuosia kampanja Dialogue with the Decision Makers, jonka puitteissa lääkärit käyvät keskustelemassa ydinasevaltioiden päättäjien kanssa ydinaseiden mielettömyydestä. Helsingissä lääkärit vierailivat Yhdysvaltojen, Britannian ja Venäjän suurlähetystöissä. Myös Israelin suurlähettiläs tapasi järjestön delegaation. Ulkoministeri

Erkki Tuomioja

korosti kongressin avajaisissa EU:n roolia ja tiekartan ajankohtaisuutta Lähi-idän kriisissä sekä kansalaisjärjestöjen ja uskonnollisten johtajien ja yhteisöjen merkitystä konfliktien ehkäisyssä ja rauhan rakentamisessa.

LT, puheenjohtaja

Lääkärin sosiaalinen vastuu

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030