Ajan­kohtai­sta

Lääkärijohtajien työajasta lähes puolet potilastyöhön

Lääkärijohtajat eli ylilääkärit ja johtavat lääkärit käyttävät miltei puolet työajastaan potilaan hoitoon ja tutkimuksiin sekä niihin liittyviin välittömiin paperitöihin. Lääkärijohtajat haluaisivat enemmän aikaa asioiden ja henkilöiden johtamiseen, ja he tekisivät mieluummin vähemmän potilastyötä kuin nyt.

Tällaisia tuloksia ilmeni Tampereen yliopiston tekemässä kyselyssä, jossa tutkittiin sosiaali- ja terveystoimen lähiesimiehiä ylempiä johtajia Taysin erityisvastuualueella. Kysely tehtiin viime joulu- ja tammikuussa, ja siihen vastasi hieman yli 400 johtajaa, eli reilut 60 prosenttia otoksesta.

Tutkija Tiina Tampsi-Jarvala Tampereen yliopiston terveystieteen laitokselta toteaa, että kaikki johtajat toivoivat nykyistä enemmän aikaa laatu- ja kehittämisprojekteihin osallistumiseen. – Lääkärijohtajat samoin kuin hoitaja- ja sosiaalitoimen johtajat haluaisivat, että kokouksia ja johtoryhmätyöskentelyä olisi vähemmän kuin nyt.

Hoitajajohtajat ja sosiaalitoimessa työskentelevät johtajat eivät juurikaan tee asiakas- ja potilastyötä. Heidän työajastaan vie suurimman osan asioiden ja henkilöstön johtaminen sekä rutiininomaiset paperityöt. Kaikkien johtajien keskimääräinen työaika oli 38,5 tuntia viikossa.

Tampsi-Jarvala tähdentää, että viime vuosien taloudelliset, poliittiset ja yhteiskunnalliset tekijät ovat muuttaneet sosiaali- ja terveydenhuollon orientaatiota markkinahenkisyyttä, laatua, tehokkuutta ja asiakaslähtöisyyttä korostavaan suuntaan.

– Johtajien taitoja, valmiuksia ja motivaatiota suoriutua tehtävästään voidaan tukea johtamiskoulutuksella. Vuonna 2003 tutkinnon jälkeiseen johtamiskoulutukseen oli osallistunut runsaat 80 prosenttia johtajista. Alle viikon koulutukseen oli osallistunut noin 40 prosenttia ja yli viikon koulutukseen liki 60 prosenttia vastaajista.

– Lähes kaikilla ylihoitajilla hallinnonalan johtamiskoulutus sisältyy jo tutkintoon.

Uusia johtajia tarvitaan sosiaali- ja terveystoimeen, sillä seuraavien kymmenen vuoden aikana neljännes sosiaali- ja terveystoimen johtajista jää eläkkeelle. Vuonna 2003 johtajien keski-ikä oli 51 vuotta näillä aloilla. Tiina Tampsi-Jarvala kertoo, että kaikki johtajaryhmät kokivat saavansa työhönsä tukea ja palautetta alhaaltapäin työyhteisössä.

– Ainoastaan sosiaalitoimen johtajat tunsivat, että he saavat niin tukea kuin palautetta myös omalta esimieheltään.

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030