Lääkäriliiton uudistus puhuttaa lääkäreitä
Osa lääkäreistä seuraa mielenkiinnolla liittonsa muutosta, osan arkea se ei hetkauta. Miten saada etäiseksi koettu liitto lähemmäs rivilääkäreitä?
Lääkäriliiton uudistus puhuttaa lääkäreitä. Tai ainakin niitä, jotka ovat mukana liiton toiminnassa.
Tilanne kuvaa hyvin yhtälöä, jota liitto parhaillaan ratkoo. Miten saada etäiseksi koettu liitto lähemmäs rivilääkäreitä?
Lääketieteen kandidaatin
Terhi Savolaisen
mielestä kysymys on tärkeä. Juuri Kuopiosta Jyväskylään muuttanut Savolainen istuu liiton terveyshallinnollisessa valiokunnassa ja on sen kautta kuullut liiton strategiatyöstä.- Liiton Helsinki-keskeisyys on ehkä väärä ilmaisu. Enemmänkin ehkä liitto näkyy vain niille, jotka käyvät Mäkelänkatu 2:ssa. Haluaisin liiton jotenkin lähemmäs lääkärin arkea, ja että rivilääkäri näkisi, miten paljon työtä siellä tehdään. Jos tavalliselta lääkäriltä kysytään, kaikki menee aina väärään suuntaan.
Lääkäriliitto määritteli keväällä uuden mission ja vision, mutta esimerkiksi FiMnet-sivuilla netissä keskustelu niistä käynnistyi vasta syksyllä uutisoitujen strategiatyön ja niihin liittyvien yt-neuvottelujen myötä.
Liiton toimintamallien pohdinta on kesken, joten asiasta on toistaiseksi tiedotettu niukalti. Uutinen toimiston yt-neuvotteluista yllätti monet.
- Ensimmäinen mielikuva yt-neuvottelu-uutisista on aina se, että rahat on loppu. Yt-neuvotteluilla on ikävä kaiku, mutta jospa sillä saadaan jotain positiivista aikaan, Savolainen sanoo.
Johto on saanut myönteistä palautetta
Lääkäriliiton valtuuskunnan puheenjohtajan
Mikko Pietilän
mukaan rivijäsenet ovat olleet pääosin aika hiljaa strategiatyöstä. Pietilän saama palaute on kuitenkin ollut lähinnä positiivista.- Jäsenet kokevat hyväksi, että liitto tulee lähemmäs yksittäisiä lääkäreitä tai ainakin miettii toimintatapojaan. Lääkäriliiton aktiivit ja luottamusmiehet ovat olleet hyvinkin kiinnostuneita asiasta, ja monet ovat toivoneet enemmän informaatiota.
Pietilä muistuttaa, että liiton strategian uusiminen on mahdollisuus eikä uhka. Strategiatyötä tekevät kuulevat mielellään kommentteja ja ajatuksia siitä, mihin suuntaan liiton pitäisi kehittyä.
Lääkäriliiton hallituksen puheenjohtajan Timo Kaukosen mukaan uuden strategian tekemisestä on tullut lääkärikunnalta hyvää palautetta. Uudistukselle tuntuu olevan tarvetta.
- Eniten kritiikkiä olemme saaneet toimintojen alueellistamisesta. Kenttä on varmaan siinä ihan oikeassa. Alueellistamista pitää suunnitella huolella, Kaukonen kertoo.
Lääkäriliiton hallitus pohti juuri asiaa kokouksessaan, ja alueellistamista haluttiin jatkaa. Tuoreen suunnitelman mukaan alueellista läsnäoloa vahvistetaan aluksi niin, että yliopistosairaaloiden kaupungeissa palkataan osa-aikainen "piirilääkäri". Tämä vetäisi paikallista toimintaa. Lisäksi olisi 1-3 paikallisvaliokuntaa, jotka käsittelevät poliittisia, professionaalisia ja edunvalvonnallisia asioita. Alueellistaminen voi edetä myös yliopistosairaalakaupunkien ulkopuolelle.
- Alueellistamistoiminta on iso liike. Syödään mammutti palasina, eikä yritetä nielaista sitä kerralla, Kaukonen toteaa.
Liiton valtuuskunta päättää organisaation uudesta toimintamallista 1. lokakuuta hallituksen esityksen pohjalta.
Asiantuntija vai edunvalvoja?
Terhi Savolainen tietää, että rivilääkärien aktivoiminen mukaan liiton toimintaan voi lähteä liikkeelle ihan pienistä asioista. Opiskeluaikaisena aktiivina hän on huomannut, miten erilaisilta asiat näyttävät kun on itse mukana tekemässä.
Savolainen vierastaa hieman mission ja vision tyyppisiä lauseita. Hänestä ne kuitenkin pukevat aika hyvin sanoiksi sen, mitä liitossa tehdään. Keskustelupalstoilla on esiintynyt toiveita, että liitto tunnustaisi selkeämmin asemansa edunvalvojana.
- Lääkäriliitto on enemmän asiantuntijaorganisaatio kuin moni kaltaisensa ammattijärjestö. Liitto sanoo kysyttäessä mielipiteensä moneen asiaan, ja sanoo, vaikka ei kysyttäisikään, Savolainen toteaa.
Hän haluaa, että liitto on vahva yhteiskunnallinen vaikuttaja. Se vaatii hyvää osallistumisprosenttia lääkäreiltä. Toiminnan pitää perustua mahdollisimman laajaan mielipiteeseen.
- Edunvalvonta on tärkeää, mutta myös asiantuntijarooli. Liitto on aika hyvin tehnytkin sen. Suuri yleisö voi nähdä tässä kaksijakoisuudessa ongelmia, mutta minusta ne eivät taistele toisiaan vastaan.
Sloganit jakavat mielipiteitä
Lääkäriliiton uusi missio: Potilaan parhaaksi lääkärin taidoin.
Uusi visio: Yhtenäisen lääkärikunnan asiantuntija- ja ammattijärjestö, joka tuottaa hyötyä jäsenilleen ja keskeisille sidosryhmilleen.
"Missio on ok. Visiossa kumarretaan "sidosryhmille" ja pyllistetään jäsenkunnalle. Edunvalvontanäkökulma puuttuu. Se >on kuitenkin jäsenkunnan enemmistölle tärkeä asia kollegiaalisuuden ja profession yhteishengen ohella, ja nämä ovat paljon tärkeämpiä kuin >sidosryhmäyhteistyö. Haluan liitolta eettistä edunvalvontaa. Liitto on vastannut tähänkin asti hyvin tarpeisiini, enkä koe tarvetta mihinkään suureen remonttiin esimerkiksi liiton toimiston osalta. Talous on toki saatava kestävälle pohjalle, vaikka korottamalla hieman jäsenmaksujakin."
"Olen kuulunut Lääkäriliittoon koko urani ja pakko sanoa, että toiminta on jäänyt minulle kaukaiseksi asiaksi. Sen takia mainoslauseet tai kampanjat eivät herätä tunteita. Haluan liitolta lähinnä medianäkyvyyttä yhtenäisenä liittona ja vastineita median, poliitikkojen ym. esittämiin suunnitelmiin, joilla terveydenhuoltoa riepotellaan jatkuvasti eri suuntiin. Näin on tapahtunutkin."
"Missio kuulostaa ihmeelliseltä, en ymmärrä mitä "lääkärin taidoin" tässä tarkoittaa. Koulutuksellista roolia taitojen ylläpitäjänä? Se voisi olla ok, mutta noin ilmaistuna asia jää epäselväksi ja koko lause sen myötä. Missio ei myöskään korosta lääkärin roolia osana työyhteisöä, joka tekee työtä potilaan parhaaksi."
"Visiossa korostuu hyötyajattelu, joka kohdistuu jäsenten lisäksi sidosryhmiin. Hyöty taas viittaa normaalissa kielenkäytössä monesti rahaan tai muuhun etuisuuteen eikä tunnu visiona kovin houkuttelevalta. Ja mitä yhtenäisyys tarkoittaa? Samanmielisyyttä, vai korostaako se joukkovoimaa etujen ajamisessa? Hyötyajattelu ärsyttää tässä enemmän. Haluan, että liitto ajaa myös muita kuin palkka-asioita, työoloja ym. Niin varmaan on tehtykin, mutta mediassa korostuu SLL:n rooli palkkaneuvottelijana. Toivon myös puolueettomien koulutusten järjestämistä ilman suoraa sponsorointia."
"En ole mainosalan tai kaupallisen puolen >ihmisiä, jotka keksivät hienoja sloganeja, jotka eivät kuitenkaan loppupelissä tarkoita mitään. Edunvalvonta on luonnollisesti tärkeä ammattijärjestön tehtävä, mutta Lääkäriliitolla on kyllä hyvin tärkeitä laajempiakin terveyspoliittisia, koulutuksellisia ja asiantuntijatehtäviä. Ne ovat oleellisia sen ja lääkärikunnan arvostuksen kannalta. Jatkuvaa menestystä ja ajan hermolla pysymistä kaikille aktiivisesti järjestötoiminnassa mukana oleville."
"Missio tuntuu hyvältä. Visio ei kuitenkaan aivan tue sitä, koska painottuu yhtenäiseen lääkärikuntaan. Itse ehkä ajattelen mieluummin, että parasta mahdollista ammattitaitoa ja asiantuntijuutta on tasapuolisesti kaikkialla."
Lähde: Lääkärilehden kysely