Lehti 20: Ajan­kohtai­sta 20/2006 vsk 61 s. 2196

Lääkärit haluaisivat vaikuttaa täydennyskoulutuksensa sisältöön

Ulla Järvi

Valtaosa suomalaislääkäreistä pääsee jatkokoulutukseen vain 1-6 kertaa vuodessa. Asetuksen mukaan koulutuksia pitäisi olla vuoden aikana kymmenen.

- Emme tarkkaan tiedä syitä, miksi lähes 60 prosenttia lääkäreistä kouluttautuu suosituksia vähemmän. Syyt voivat löytyä työnantajasta, työpaikan ilmapiiristä, perhe-esteistä tai lääkäristä itsestään, sanoo LL

Timo Kaukonen.

Kaukonen jättäytyi talvella Oyksin plastiikkakirurgin virastaan toimitusjohtajaksi koulutusyritys Professio Finlandiin, jonka omistavat Coronaria, Fennomed ja IIR Finland. Ensimmäisten koulutusten pitäisi alkaa ensi syksynä, ja firma tavoittelee miljoonan euron liikevaihtoa.

- Tekemässämme lääkärikyselyssä selvisi, että 85 prosenttia lääkäreistä haluaisi nykyistä enemmän vaikuttaa koulutuksensa sisältöön. Meidän ideamme on räätälöidä nimenomaan paikallisia koulutuksia, Kaukonen kertoo.

Koulutustilaisuudet viedään työpaikoille, ensivaiheessa enimmäkseen terveyskeskuksiin. Kouluttajat ovat valtakunnan tason asiantuntijoita terästettyinä paikallisilla asiantuntijalääkäreillä. Koulutus tukeutuu paikallisesti luotuihin hoitoketjuihin ja valtakunnallisiin Käypä hoito -suosituksiin.

- Ongelmana terveydenhuollossa ovat hoitosuositusten toteutumattomuus ja suuret alueelliset erot hoidon toteutuksessa. Laittamalla valtakunnalliset ja paikalliset kouluttajat samaan tilaisuuteen pyrimme saamaan suositukset ja hoitoketjut eläviksi ja toimiviksi, Kaukonen kuvailee.

Paikallisilla koulutustilaisuuksilla ja etäyhteyksillä pyritään saamaan koulutusta sinne, missä lääkäritkin ovat. Matkat kun muodostavat usein ison esteen koulutustilaisuuksiin osallistumiselle.

Ajankohtaista "kuumaa perunaa" eli uuden yrityksen suhdetta lääketeollisuuteen toimitusjohtaja Kaukonen kuvailee yhteistyöhaluiseksi mutta riippumattomaksi.

- Luonnollisesti teemme yhteistyötä lääkeyritysten kanssa, mutta kaikki tehdään erittäin läpinäkyväksi. Emme myy yksinoikeuksia tai mahdollisuutta puuttua koulutuksen sisältöön. Yritykset voivat sen sijaan näkyä koulutustilaisuuksissa; onhan niillä hallussaan tietämystä lääkehoidosta.

Lue myös

Kaikki koulutus hyväksytetään lääketieteellisellä ohjausryhmällä, ja osalle koulutuksesta pyritään saamaan erikoistumispisteitä.

Vaikka Professio Finland astuu kilpailemaan lääkärien - ja osin hoitajienkin - täydennyskoulutuksesta, Kaukonen välttää vastakkainasettelua muiden koulutusten ja kouluttajien kanssa. Valtakunnalliset ja alueelliset lääkäripäivät ovat hänen mukaansa eri mittaluokan tapahtumia.

Erikoislääkäriyhdistyksille tarjotaan mahdollisuutta ulkoistaa koulutuksensa yritykselle, mutta saada silti tuloja yhdistykselle.

- Kun professori tilaa pullakahveja ja fläppitauluja koulutusiltaan, voidaan aiheellisesti kysyä, eikö se touhu kannattaisi antaa jollekin muulle? Kaukonen kysäisee suorasukaiseen tyyliinsä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030