Lääkärit saavat sosiaalisen median ohjeet syksyllä
Lääkärit saavat ensi syksynä Lääkäriliitolta sitovat ohjeet siitä, miten käyttäytyä sosiaalisessa mediassa.
Lääkärit saavat ensi syksynä Lääkäriliitolta sitovat ohjeet siitä, miten käyttäytyä sosiaalisessa mediassa.
Ohjeiden on tarkoitus muun muassa suojella potilaiden yksityisyyttä ja vaalia arvon mukaista henkeä ja hyvää toveruutta lääkärien kesken. Liiton luottamusneuvosto käsitteli juuri verkossa käytyä kahden lääkärin välistä kiistaa, joka koetteli kollegiaalisuuden rajoja.
– Jostain syystä hyvät tavat eivät ulotu sosiaaliseen mediaan. Mennään helposti henkilökohtaisuuksiin, eikä noteerata millainen voima sosiaalisella medialla on, luottamusneuvoston puheenjohtaja Kale Juva kertoo.
Pelkät suositukset eivät neuvoston mielestä riitä. Ohjeista tulee velvoittavia, ja niiden rikkomisesta voi seurata esimerkiksi Lääkäriliiton huomautus, varoitus tai liitosta erottaminen.
Taitoihin huomiota koulutuksessa
Lääkäriliiton toiminnanjohtajan Heikki Pälven mukaan sosiaalisen median taidot ja niiden ylläpitäminen tulisi ottaa huomioon täydennyskoulutuksessa ja lääkäreiden perusopetuksessa.
– Aiemmin ammatillinen keskustelu käytiin kahvihuoneissa tai illanvietoissa lääkäreiden kesken. Nyt sitä käydään sosiaalisessa mediassa, ja on täysin arvaamatonta, kuka on kuulija. Keskustelun muodon täytyy olla eri lailla varjeltu ja huoliteltu, hän toteaa.
Liiton tietoon on tullut vain joitakin kollegoiden keskinäisiä kahinoita sosiaalisessa mediassa, mutta esimerkiksi FiMnetin keskustelutaululla pienet mokat ovat melko tavallisia.
– On niin helppoa kirjoittaa ja purkaa, mitä hampaankoloon on jäänyt. Keskustelutaululla on yleistä, että kirjoittaja poistaa tekstinsä seuraavana päivänä, Kale Juva sanoo.
Some-ohjeiden suuntaviivoja:
– Noudata samoja eettisiä rajoja ja periaatteita kuin kaikessa muussakin potilaan ja lääkärin kanssakäymisessä.
– Tarkastele säännöllisesti omaa läsnäoloasi ja omia tietojasi verkossa. Varmista, että henkilökohtainen ja ammatillinen tieto on oikeaa ja asianmukaista omien sivujesi lisäksi myös muilla sivuilla, jos mahdollista.
– Mieti aiottua yleisöä ja arvioi, onko teknisesti mahdollista rajoittaa sivuillesi pääsyä.
– Ole varovainen laittaessasi henkilökohtaisia tietoja, koska potilaat voivat päästä näkemään ne. Lääkärin ja potilaan välinen ammatillinen raja voi hämärtyä.
– Varmista, ettet missään tilanteessa laita sosiaaliseen mediaan yksilöitävissä olevia tietoja potilaista.
– Muista, että julkaisemasi voi vaikuttaa kansalaisten näkemyksiin koko ammattikunnasta.
– Jos huomaat kollegasi käyttäytyvän asiattomasti sosiaalisessa mediassa, huomauta siitä hänelle.
Miia Soininen
Kuva: Panthermedia