Ajan­kohtai­sta

Lääke laserin tilalle retinopatiaan?

Syöpälääkkeenä paremmin tunnettu bevasitsumabi saattaa soveltua myös keskosten verkkokalvosairauden hoitoon.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/silma_by_fotoflash_Pixmac.jpg
Syöpälääkkeenä paremmin tunnettu bevasitsumabi saattaa soveltua myös keskosten verkkokalvosairauden hoitoon. NEJM:ssä julkaistun yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan ­bevasitsumabi (Avastin, Roche) on laseria tehokkaampi hoitokeino keskosen retinopatiaan.

Tutkimuksessa oli mukana 150 syn­tymäpainoltaan alle 1 500-grammaista keskosvauvaa, joilla oli todettu vaiheen 3+ retinopatia. Vauvat jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään, joista toisen silmiä hoidettiin bevasitsu­mabi-injektioilla ja toisen tavan­omaisella lasermenetelmällä.

Retinopatia uusiutui bevasitsu­mabiryhmässä 6 %:ssa ja laserhoito­ryhmässä 22 %:ssa silmistä. Ero oli tilastollisesti merkitsevä.

TYKS:ssa työskentelevän silmä­tautiopin professori Eija Vestin mielestä lääkehoidon saaminen keskosen verkkokalvosairauteen olisi terve­tullutta. Silmänpohjan ikärappeuman hoidossa bevasitsumabin käyttö on jo jokapäiväistä.

Toistaiseksi tutkimusaineistot ovat kuitenkin liian pieniä, jotta beva­sitsumabin turvallisuudesta lapsille voitaisiin olla varmoja.

– Bevasitsumabi estää uudis­suonituksen muodostumista. Jos lääke imeytyy systeemisesti, se voi pienillä keskosilla haitata suoniston kehittymistä myös muualla elimistössä, Vesti sanoo.

Retinopatia on hyvin tavallinen ilmiö pikkukeskosilla, joilla ali­kehittynyt verkkokalvon veri­suonisto reagoi herkästi hengitys­ilman ja veren suureen happipitoisuuteen. Laserhoito voi aiheuttaa pysyviä verkkokalvomuutoksia ja hoidosta huolimatta keskosen retinopatia sokeuttaa muutamia lapsia vuosittain.

Tiina Lautala

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030