Lääke laserin tilalle retinopatiaan?
Syöpälääkkeenä paremmin tunnettu bevasitsumabi saattaa soveltua myös keskosten verkkokalvosairauden hoitoon. NEJM:ssä julkaistun yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan bevasitsumabi (Avastin, Roche) on laseria tehokkaampi hoitokeino keskosen retinopatiaan.
Tutkimuksessa oli mukana 150 syntymäpainoltaan alle 1 500-grammaista keskosvauvaa, joilla oli todettu vaiheen 3+ retinopatia. Vauvat jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään, joista toisen silmiä hoidettiin bevasitsumabi-injektioilla ja toisen tavanomaisella lasermenetelmällä.
Retinopatia uusiutui bevasitsumabiryhmässä 6 %:ssa ja laserhoitoryhmässä 22 %:ssa silmistä. Ero oli tilastollisesti merkitsevä.
TYKS:ssa työskentelevän silmätautiopin professori Eija Vestin mielestä lääkehoidon saaminen keskosen verkkokalvosairauteen olisi tervetullutta. Silmänpohjan ikärappeuman hoidossa bevasitsumabin käyttö on jo jokapäiväistä.
Toistaiseksi tutkimusaineistot ovat kuitenkin liian pieniä, jotta bevasitsumabin turvallisuudesta lapsille voitaisiin olla varmoja.
- Bevasitsumabi estää uudissuonituksen muodostumista. Jos lääke imeytyy systeemisesti, se voi pienillä keskosilla haitata suoniston kehittymistä myös muualla elimistössä, Vesti sanoo.
Retinopatia on hyvin tavallinen ilmiö pikkukeskosilla, joilla alikehittynyt verkkokalvon verisuonisto reagoi herkästi hengitysilman ja veren suureen happipitoisuuteen. Laserhoito voi aiheuttaa pysyviä verkkokalvomuutoksia ja hoidosta huolimatta keskosen retinopatia sokeuttaa muutamia lapsia vuosittain.