Ajan­kohtai­sta

Lääkeresistenssi voi siirtyä tuotantoeläimestä

Lääkeresistenssigeenit voivat tutkimuksen mukaan siirtyä antibiooteilla kasvatetuista tuotantoeläimistä ihmisen bakteeristoon, jolloin esimerkiksi virtsatietulehdukset muuntuvat vaikeasti lääkittäviksi. Ihmisten ja elintarvikkeiden runsas liikkuminen maasta toiseen tekee riskistä maailmanlaajuisen.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Broileri_antibiootti_Pixmac.jpg

Hong Kongin yliopiston tutkijat löysivät todisteita siitä, että lääkeresistenssigeenit voivat siirtyä tuotantoeläimistä ihmisiin. Journal of Medical Microbiology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tuotantoeläimistä ja ihmisistä löytyi kolibakteereja, joilla oli identtiset antibioottiresistenssigeenit.

Gentamisiiniresistenssin aiheuttava aaccC2-geeni löytyi noin 80 prosentista sekä ihmis- että eläinperäisiä näytteitä.

– Resistenssigeenit voivat mahdollisesti levitä ihmisen suolistoon ravintoketjun välityksellä, suorasta eläinkontaktista tai saastuneesta vedestä, sanoo tutkimusryhmän johtaja Pak-Leung Ho BBC:lle.

Lääkeresistentit kolibakteerit voivat aiheuttaa kantajalleen esimerkiksi hankalia virtsatietulehduksia, joihin antibiootit eivät pure.

Antibioottien rutiininomainen käyttö tuotantoeläimille on kiellettyä EU:ssa, mutta kansainvälisten elintarvikemarkkinoiden takia riski on maailmanlaajuinen. Myös matkailijat voivat kantaa antibioottiresistenttejä bakteerikantoja mukanaan kolmansista maista.

Antibioottilihan tuonti kiellettyä

Eviran ylitarkastaja Tarja Lehtosen mukaan Suomeen ei saa tuoda sellaisten eläinten lihaa, joiden kasvua on edistetty antibiooteilla. Antibioottirehuja käyttävistä maista lihaa saa tuoda vain sellaisista laitoksista, joilla on esittää todistukset lääkkeettömyydestä.

– Lihan antibioottijäämiä tutkitaan rajoilla pistokokeenomaisesti. Jos jäämiä todetaan, EU:n komissio kieltää tuonnin koko maasta tai kyseisestä laitoksesta, Lehtonen sanoo.

Suomalaiseläimistä eristetyissä bakteereissa esiintyy vain vähän antibioottiresistenssiä. Eviran erikoistutkija Anna-Liisa Myllyniemen mukaan moniresistenttejä ESBL-bakteerikantoja löytyy ajoittain ulkomaisista elintarvikkeista.

– Antibioottiresistenssi tutkitaan, jos lihasta löytyy salmonellaa, Myllyniemi sanoo.

Tiina Lautala
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030