Lehti 19: Ajan­kohtai­sta 19/2006 vsk 61 s. 2088

Lääketieteen harharetkistä on ollut myös hyötyä tieteen kehitykselle

Janne Ora

Lääketieteen historiaa värittävät lukuisat harharetket, joista on ollut potilaille suurta haittaa - ja osittain myös hyötyä. Tieteen nimissä tehtyjä virheitä ja eksymisiä pohdittiin monitieteisen joukon voimin Viikin Biosynteesi IX - tutkimuksen harharetket -nimellä kulkeneessa kokouksessa.

Vankimielisairaalan ylilääkäri, dosentti

Hannu Lauerma

muistutti monista lääketieteen ja myös uskomuslääketieteen vähemmän hohdokkaista hetkistä. Harharetkiä lähihistoriassa ovat muun muassa lobotomia sekä psykoanalyysin sovellutusyritykset ja alateoriat.

Lauerman esitystä seurasi kiinnostava keskustelu, jossa pohdittiin näiden vikavaellusten merkitystä lääketieteen kehitykseen. Lobotomia vaikutti neurokirurgian myöhempään kehitykseen todennäköisesti sekä myönteisellä että kielteisellä tavalla.

Psykoanalyysista, tai pikemminkin sen kaikkivoipaisista tulkinnoista, poikineita sivuaskelia ovat olleet muun muassa ajatus homoseksuaalisuuden parantamisesta, eheyttämisestä, psykoanalyysin avulla. Toinen myytti on "skitsofrenogeeninen äiti"; hän joka omistavalla ja "kaiken yli jyräävällä" tyylillään on syypää lapsensa skitsofreniaan tai ainakin vahvasti myötävaikuttaa taudin puhkeamiseen.

Lauerman mukaan nämä molemmat myytit ovat syntymäaikansa tarpeiden ja toiveiden synnyttämiä ajatuksia.

- Käsitys sukupuolisen orientaation muuttamisesta terapian avulla lienee harvinaisiin erikoistapauksiin ja toiveikkaaseen tulkintaan pohjautuva harha. Mitään näyttöä sellaisen onnistumisesta ei ole, Lauerma sanoi.

Eheyttämisen ja "pahan äidin" myytit yleistyvät väärien ja yksittäistapauksiin pohjautuvien yleistysten sekä systemaattisen vertailevan tutkimuksen puuttumisen takia. Myös lobotomian voittokulkuun liittyi näitä samoja taustamekanismeja.

Lauerma muistutti psykoanalyysilla yhä olevan sijansa, kunhan ylilyönnit vältetään ja psykoanalyysin rajoitukset tunnustetaan.

- Psykoanalyysin keinoin voidaan auttaa joidenkin potilaiden joitakin ongelmia, ei useimpien potilaiden useimpia ongelmia.

Lue myös

Onko vankila vilkkaan pojan koti?

Lauerma eteni koululääketieteen harhoihin pitkän kaavan pohjustuksella, joka riemastutti yleisöä suuresti. Esityksestä suuren osan lohkaisivat lukuisat valaisevat esimerkit suggestion ja shamanismin historiasta sekä näiden kytkennät sekä uskomus- että osin myös koululääketieteen ilmentymiin menneisyydessä ja nykyisin.

Kirjallisuudesta Lauerma nosti esiin Kalevalan Kullervon sekä Seitsemän veljestä. Kullervon elontien kuvauksesta löytyy hätkähdyttäviä yhtäläisyyksiä nykypäivän tosielämän vastineisiin.

Suomen vankiloissa istuu tuomiotaan nykypäivän Kullervoja, monilla heistä paljastuu tarkemmissa tutkimuksissa ADHD, joskin monien kohdalla diagnoosin tekemistä vaikeuttavat moninainen päihdetausta ja monet muut sekoittavat tekijät.

Lauerma osoitti, että erilaisten käyttäytymishäiriöiden hoidossa ei monesti vieläkään sovelleta käypää hoitoa, ei ainakaan ajoissa. Lauerma heijasti seinälle kuvan Kakolan vankilasta, jonka alla luki teksti: vilkkaan pojan koti?

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030