Lääkintä sujuu leirioloissakin
Eilen päättynyt Kilke-partioleiri keräsi Hämeenlinnan Evolle 10 500 partiolaista, joista kaksi kolmesta oli alaikäisiä nuoria ja lapsia. Turvallisen leirikokemuksen tukena oli partiokylän oma leirilääkintä.
Leirisairaalassa ja kahdessa ensiapupisteessä työskenteli yli sata vapaaehtoista terveydenhuollon ammattilaista. Parinkymmenen lääkärin ja noin 50 sairaanhoitajan lisäksi mukana oli myös hammaslääkäreitä ja -hoitajia, farmaseutteja, proviisoreja sekä fysioterapeutti.
Leirin alkupuolella sairaalan henkilöstöä työllistivät esimerkiksi lämpöuupumustapaukset, pienet tapaturmat ja astmakohtaukset.
- Tuhannen potilaskäynnin raja on mennyt rikki, kertoi oman vuoronsa ulkopuolella kiireavuksi joutunut leirin ylilääkäri Anna Sepponen-Lavikko.
Hyvin varusteltu telttasairaala poliklinikoineen sekä toimenpide- ja vuodeosastoineen vähensi paikallisen terveydenhuollon kuormittumista.
- Lammin alueen väkimäärä kolminkertaistui leirin vuoksi. Pyrimme tarjoamaan itse yleislääkäritasoiset palvelut leiriläisille.
Leirilääkinnän tietohallinto mahdollisti sähköisen sairauskertomuksen sekä sähköisen reseptin käytön. Partiolaisten omia valmiuksia pienten vaivojen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn vahvistivat leiriä kiertäneet kyläsairaanhoidon työparit.
Anestesiaan ja tehohoitoon erikoistuva Sepponen-Lavikko on harrastanut partiota 7-vuotiaasta asti. Kandiaikoina hän toimi partiolääkärinä Jamboree-leireillä Thaimaassa ja Englannissa.
Partioleirillä työskentely on lääkärille elämys ja mukavaa vaihtelua.
- Leirioloissa korostuvat kliininen osaaminen, anamneesi ja status sekä kädentaidot. Erikoislääkärit ovat kiitelleet mahdollisuutta päästä tekemään yleislääkärin työtä.
Kilke-leirillä myös ei-partiolaisilla terveydenhuollon ammattilaisilla oli mahdollisuus tutustua kenttälääkintään.