Lehti 7: Ajan­kohtai­sta 7/2010 vsk 65 s. 562 - 564

Lääkisläisten juomatavat yllättävät

Missä tiedekunnassa juodaan vähiten? Lääkiksessä. Joka kymmenennellä opiskelijalla juhlat kuitenkin jatkuvat ja jatkuvat. Turku pilotoi lääketieteen opiskelijoille päihdeohjelman ensimmäisenä Suomessa.

Miia Soininen

Lääketieteen kandidaatti Anna-Stiina Meriläinen Tampereen yliopistosta on alkoholin käytön suhteen tyypillinen tapaus. Hän ei ole koskaan kuulunut aktiivisimpiin juomareihin, mutta opiskelun ensimmäisinä vuosina tuli juhlittua paljonkin. Sitten meno rauhoittui.

- On varmaan tullut normaali ikääntymisilmiö. Enää ei niin kiinnosta ja baarit on nähty, Meriläinen sanoo.

Terveyskeskuspäivystykset ovat saaneet 25-vuotiaan Meriläisen vaalimaan vapaa-aikaa eri tavalla kuin nuorempana. Lepo on tärkeää. Töitä edeltävänä iltana saa ottaa vain tyyliin yhden siiderin.

- Haluan pitää mahdollisimman virkeän mielen, kun ei ole vielä sellaista varmuutta kuin 10 vuotta tehneellä lääkärillä. Muutenkin asenne alkoholin runsasta käyttöä kohtaan on muuttunut vähemmän sallivaksi.

Kiitos pirtuperinteen, lääketieteen opiskelijat kantoivat pitkään kyseenalaista mainetta yliopiston kovimman luokan ryyppäämisestä. Huvittavaa kyllä, tilanne on päinvastoin. Lääkisläiset juovat vähiten.

Eivät lääketieteen opiskelijat kuitenkaan lasiin sylje, kuten eivät muidenkaan alojen opiskelijat. Alkoholia käytetään runsaasti ja humalahakuisesti. Noin joka kymmenennellä lääkisläisellä opintojen alkuvuosien juomatavat jäävät päälle ja juominen lisääntyy.

Tiedot käyvät ilmi YTHS:n korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksesta vuodelta 2008 sekä Tampereen yliopiston tuoreesta tutkimuksesta, jota Anna-Stiina Meriläinen on ollut tekemässä.

Ryyppyputken keskeltä päivystämään

Opiskelijoista taidekorkeakoululaiset ja yhteiskuntatieteilijät juovat eniten. Miksi juuri lääketieteen opiskelijat juovat vähiten, YTHS:n yleislääkäri

Kirsi Norrdahl

?

- Opiskelu on niin koulumaista. Parina ensimmäisenä vuotena joku ehkä voi ryypätä rajusti ja pysyä silti kurssilla, mutta kun mennään klinikalle, niin viikolla juominen ei enää onnistu siinä määrin.

Norrdahlin mukaan lääketieteen opiskelijat hakevat hyvin vähän apua YTHS:sta alkoholin käytön määrään nähden. Kun apua haetaan, ongelmat ovat jo isoja.

YTHS:lle on tullut soittoja opiskelijoilta, jotka eivät tiedä keneen ottaa yhteyttä ja mitä tehdä opiskelukaverin juomisen kanssa. Silloin puhutaan useimmiten jo potilastyötä tekevistä kandeista.

- Eivät opiskelukaverit meille turhaan soita. Huoli on todellinen kun he tietävät, että joku käy ryyppyputken keskellä päivystämässä. Nämä ovat onneksi yksittäistapauksia.

Turun lääketieteellinen tiedekunta ja YTHS päättivät puuttua ongelmiin yhdessä. Turkulaiset lääkäriopiskelijat saavat ensi syksynä päihdeohjelman. Yliopisto-opiskelijoilla ei ole toistaiseksi vastaavia, vain teekkareilla on joskus ollut oma ohjelma.

Turun lääketieteellisen tiedekunnan päihdeohjelma on pilotti, jonka toivotaan innostavan muitakin tiedekuntia vastaavaan kehittämistyöhön yhdessä opiskelijoiden ja paikallisen YTHS:n toimipisteen kanssa.

Juomakulttuuri on vahva

Päihdeohjelman tarkoituksena on puuttua opiskelijan päihdeongemaan ajoissa, helpottaa hoitoonohjausta ja vaikuttaa opiskelijoiden päihdekulttuuriin. Työterveyshuollon malleja tuodaan nyt opiskelijoillekin.

YTHS:n yhteisöterveyden ylilääkärin

Kristina Kuntun

mukaan yliopistossa on vahva juomakulttuuri, mutta osittain kyse on myös imagosta, jota pidetään yllä. Ylioppilaskunnissa järjestetään entistä enemmän alkoholittomia tilaisuuksia.

Yliopisto-opiskelijoiden alkoholin käytössä on muuten ollut laskeva trendi, mutta vuosina 2004-2008 on nähty pientä nousua etenkin miehillä. Runsaasti kuluttavien osuus on kasvanut.

Lääketieteen opiskelijoista 10 prosenttia lisää juomistaan, vaikka opiskeluvuosia karttuu. Kandi Anna-Stiina Meriläinen on nähnyt ilmiön.

- Minulla on sellainen käsitys, että vanhemmat kurssilaiset eivät niin bileisiin osallistu. Siellä on tietty porukka, joka jatkaa aktiivista bileissä käyntiä viimeiseen asti.

- Lääketieteen opiskelijoissa on hirveän paljon tosi ahkeria opiskelijoita, jotka eivät käy juhlissa. Se tasoittaa keskiarvoa, Kristina Kunttu toteaa.

Turun yliopiston päihdehoidon kliininen opettaja

Solja Niemelä

muistuttaa, että alkoholin suurkulutus voi vaikuttaa lääkärin työssä monin tavoin. Se muun muassa heikentää unta sekä vaikeuttaa uuden oppimista, muistamista ja keskittymistä. Tarkkuusvirheitä sattuu helpommin.

Ahkerasti juova lääkäri saattaa myös vähätellä potilaan alkoholin käyttöä. Tutkimuksen mukaan paljon alkoholia kuluttavat lääkärit tekevät vähemmän mini-interventiota.

Lue myös

Päihdeohjelma tulee, päihdelääketiede lähtee

Turun tilanne on erikoinen: lääketieteen opiskelijat saavat päihdeohjelman, mutta päihdelääketieteen opetus todennäköisesti loppuu. Lahjoitusviran kohtalo on auki, sillä Alkon rahoitus päättyy vuoden lopussa. Sama koskee Oulua ja Kuopiota.

- Päihdeasiat ovat tällä hetkellä suurin kansanterveydellinen haasteemme, joten onhan se aikamoinen puute, jos lääketieteen opiskelijat eivät saa tulevaisuudessa päihdelääketieteen opetusta muualla kuin Helsingissä, päihdehoidon kliininen opettaja Solja Niemelä sanoo.

Helsingin yliopisto on ainoa, jossa päihdelääketiede on vakiintunut professuurin voimin. Muualla se on yksittäisten ihmisten aktiivisuuden varassa. Rahoituksen loppuminen Turun lääketieteellisessä tarkoittaa sitä, että päihdelääketieteen opetus kattaa vain kolme luentoa psykiatrian kurssin aikana.

Lue aiheesta myös artikkeli sivuilta 587-591.

Opiskelijoiden juomisen top 9

1. Taidekorkeakoulut
2. Yhteiskuntatieteellinen
3. Kauppatieteellinen
4. Humanistinen ja teologinen
5. Oikeustieteellinen
6. Liikunta-, kasvatus- ja terveystieteellinen
7. Teknillistieteellinen
8. Luonnon-, maa- ja metsätieteellinen, farmasia
9. Lääketieteellinen
Lähde: YTHS

Mitä lääketieteellisen tiedekunnan päihdeohjelma tuo?

Selkeät ja yhdenmukaiset käytännöt toiminnasta, jos opiskelija tulee päihtyneenä tai krapulassa opetustilanteeseen tai ei suoriudu opinnoista päihdeongelman takia.

Päihdeyhteyshenkilön, jota opetushenkilökunta ja opiskelijat voivat konsultoida ongelmatilanteissa.

Pyrkimyksen vaikuttaa opiskelijoiden päihdeasenteisiin.

Kandiseuran tekemät suositukset esimerkiksi drinkkilippujen määrästä bileissä. Seura huolehtii, että bileissä on myös alkoholittomia juomia.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030