Lahti pitää kiinni reumaortopediasta
Päijät-Hämeen keskussairaalassa vastustetaan suunnitelmia keskittää reumaortopedia yliopistosairaaloihin. Päijät-Häme rakensi Reumasäätiön sairaalan konkurssin jälkeen osaamiskeskuksen, jota ei nyt haluta hajottaa. Lastenreumatologian erikoislääkäri Heini Pohjankoski muistuttaa, että lastenreuman hoito tarvitsee taakseen riittävän moniammatillisen tiimin.
- Hoidolla voidaan sammuttaa tauti puolella potilaista, mutta hoito pitää aloittaa nopeasti ja tehokkaasti, Pohjankoski sanoo.
Hän tekee väitöstutkimusta, jonka mukaan lastenreuma ja muut autoimmuunitaudit näyttävät lisäävän toistensa riskiä. Myös perheenjäsenillä on lisääntynyt riski saada muita autoimmuunitauteja.
30 vuoden seurannassa diabetesta ja lastenreumaa samanaikaisesti sairastavien määrä viisinkertaistui. Myös keliakian ja kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet pitää ottaa vakavasti.
Taustalla on tuntuma siitä, että lastenreuma olisi Suomessa lisääntymässä. Suomalaisten D-vitamiinin puutos on yksi altistavista syistä, jonka yhteyttä ainakin diabeteksen ykköstyyppiin on epäilty.
Pohjankoski esiintyi Päijät-Hämeen keskussairaalan tiedepäivässä, jossa 15 sairaalan erikoislääkäriä kertoi tutkimustyöstään. Sorminivelen implanttitutkimusta esitellyt reumaortopedi Raine Tiihonen tukee näkemystä reumatiimistä.
- Potilaiden hoitoon pääsy hidastuu huomattavasti, jos yksi osa-alue viedään pois STM:n selvitysmiehen esityksen mukaisesti. Meillä on reumapotilaille oma leikkausjono, jolloin leikkausajankohta voidaan tarvittaessa suunnitella yksilöllisesti.