Lahti selvitti valelääkärin potilaspaperit
Lahden sosiaali- ja terveystoimi on tutkinut kaikkien Esa Laihon hoitamien potilaiden tiedot. Potilasturvallisuutta vaarantavia asioita tai hoitovirheitä ei tullut esille.
Valelääkäriksi paljastunut Laiho on hoitanut suurimmaksi osaksi avoterveydenhuollon päivystyspotilaita. Lisäksi hänen jäljiltään on löytynyt lähes tuhat potilasmerkintää laitoshoidossa olleiden ikääntyneiden tiedoista.
Terveyspalvelujen johtajan Risto Raivion mukaan tutkimuksissa ei tullut esille potilasturvallisuutta vaarantavia asioita tai hoitovirheitä.
Lahti lähettää kuitenkin vajaan kolmenkymmenen potilaskertomuksen jäljennökset varmuuden vuoksi Valviran arvioitavaksi.
– Näissäkään tapauksissa ei epäillä vakavaa hoitovirhettä. Kyse on lähinnä epäasianmukaisuuksista hoidossa ja sairauskertomusten merkinnöissä. Esa Laiho on muun muassa aloittanut potilaan pitkittyneeseen ripuliin tai hengitystieoireisiin hoitokokeiluna kortisonia, joka ei välttämättä ole ollut paras vaihtoehto, Raivio kertoo.
Lisäksi Valvira saa otannan Laihon laatimista kuolintodistuksista. Näissä tapauksissa on tyypillistä, että Esa Laiho on merkinnyt peruskuolemansyyksi järjestelmällisesti sydänsairauden, vaikka pitkäaikaisessa laitoshoidossa olevan tavanomainen kuolinsyy on jokin muistisairaus.
– Olemme tarkastaneet, että epäasianmukaisista kuolemansyynmerkinnöistä huolimatta kaikkien potilaiden hoito on ollut täysin asianmukaista eikä Laihon toiminnalla ole ollut yhteyttä näiden potilaiden kuolemiin, Raivio toteaa.
Esa Laihon toiminnasta ei ole tehty potilasmuistutuksia avohoidon osalta. Valelääkärin paljastuttua yksi omainen teki muistutuksen siitä, että Laiho oli päättänyt jättää potilaan elvyttämättä.
Lisäksi kaksi henkilöä on kannellut Valviralle Laihon antamasta hoidosta hänen paljastumisensa jälkeen.
Työtoverit eivät ole valittaneet Laihon toiminnasta lääkärinä.
– Sairauskertomusten perusteella Laiho on ollut hyvin perehtynyt hoitokäytäntöihin. Hän on varmistanut usein, että joku muukin ottaa kantaa hoitoon, Raivio sanoo.
Kuva: Pixmac / James Steidl