Ajan­kohtai­sta

Laihon potilaiden tietoja selvitettiin ylitöinä

Lahdessa selvitettiin valelääkäriksi epäillyn Esa Laihon potilaiden potilasasiakirjoja ylitöinä jo viikonloppuna.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/stetoskooppi_Pixmac.jpg
Ensimmäiset lääkärit aloittivat valelääkäriksi epäillyn Esa Laihon potilaiden potilasasiakirjojen tutkimukset Lahdessa ylitöinä jo viikonlopun aikana.

Laiho on hoitanut Lahden kaupungilla työskennellessään noin 4 000:ta potilasta. Heistä noin 3 650 oli avoterveydenhuollon päivystyspotilaita ja noin 380 kaupunginsairaalan vuodeosaston vanhuspotilaita.

Kaupunginsairaalassa potilaskertomuksia kävi viikonloppuna läpi neljä lääkäriä ja täksi viikoksi työhön on nimetty kymmenen lääkäriä. Työtä tehdään myös iltaisin.

Laiho työskenteli kaupunginsairaalassa osa-aikaisesti 2007–2009.

– Tarkastamme vähintään lääkärin kirjauksen, hoitokertomuksen ja lääkelistan. Selvitystä syvennetään tarpeen mukaan esimerkiksi laboratoriotuloksiin ja radiologian lehdille, sanoo Lahden kaupunginsairaalan johtava ylilääkäri Merja Valjakka-Heimola.

Kaupunginsairaalassa on jo käyty läpi sadan potilaan potilaskertomukset. Tavoitteena on saada työ tehdyksi tällä viikolla.

– Jos tapauksessa näyttää olevan jotain epäselvää, meillä on myös mahdollisuus käyttää ulkopuolista arvioitsijaa. Tätä mahdollisuutta ei ole kuitenkaan vielä tarvinnut käyttää.

Huomattavasti enemmän työtä aiheuttavat kuitenkin potilaskontaktit avohoidossa, missä Laiho työskenteli vuosina 2004–2009.

– Tiedossa olevia potilaskontakteja on ollut lähinnä ilta- ja viikonloppupäivystyksessä sekä päivystysaseman valvontaosastolla, kertoo avohoidon ylilääkäri Pekka Mattila.

Näiden potilasasiakirjojen tutkinnan aloitti viime viikon lopulla kaksi terveyskeskuksen hallintopuolen lääkäriä. Mattilan mukaan tutkimuksessa kiinnitetään huomiota esimerkiksi tekstin tasoon, kirjaamiseen, päätelmien loogisuuteen sekä siihen, onko potilas tullut pian uudelle käynnille samasta syystä.

Varsinaista laajaa selvitystä aletaan organisoida huomenna.

– Jos tutkimuksessa käytettäisiin viisi minuuttia potilaskontaktia kohden, selvitykseen kuluisi yhdeltä ihmiseltä puolitoista kuukautta, Mattila laskee.

– Meidän kannaltamme on hyvä, ettei paikkakunnalla ole näkynyt hänen kirjoittamiaan reseptejä pitkiin aikoihin eikä tarvitse selvittää kiireesti tämänhetkisen hoidon asiallisuutta, koska potilaskontaktit ovat 2–7 vuoden takaisia.

Suvi Sariola
Kuva: James Steidl / Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030