1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Lama vaikutti työterveyshuoltoon vähemmän kuin pelättiin
Ajan­kohtai­sta 33/1999 vsk 54 s. 4133

Lama vaikutti työterveyshuoltoon vähemmän kuin pelättiin

Lama vaikutti työterveyshuollon palvelujärjestelmään yllättävän vähän, arvioi apulaisylilääkäri Kimmo Räsänen Työterveyslaitoksesta. Työterveyshuolto 1997 -kysely osoitti, etteivät työterveysyksiköt vähentyneet eikä yksiköiden koko suurentunut ennustetulla tavalla. Työterveyshuollon toimintojen määrässä ja henkilöpanoksissa havaittiin suurta vaihtelua jo vuonna 1992, ja tämä vaihtelu on säilynyt ennallaan.

Työterveyshuolto Suomessa -kyselyn mukaan työterveysasemia oli vuonna 1997 kaikkiaan 1 087. Niistä oli ns. päätyöterveysasemia 859 ja näiden sivutoimipisteitä 228.

Kyselyyn vastasi kaikkiaan 1043 työterveysasemaa. Niiden palvelujen piiriin kuului vuoden 1997 lopussa 1,5 miljoonaa palkansaajaa ja 50 000 yrittäjää. Yrittäjistä suurin osa oli maatalousyrittäjiä.

Lue myös

Terveyskeskukset olivat edelleen suurin palvelujen tuottajaryhmä. Niiden tuottaman työterveyshuollon piirissä oli 65 % yritysasiakkaista ja 40% henkilöasiakkaista. Lääkärikeskuksilla, Medivire mukaan lukien, oli noin 28 % yritysasiakkaista ja neljännes henkilöasiakkaista. Yritysten omilla työterveysasemilla oli yritysasiakkaista noin 2% ja henkilöasiakkaista noin neljännes. Yritysten yhteiset työterveysasemat tarjosivat palvelut noin 5%:lle sekä henkilö- että yritysasiakkaista.

Työterveyshuollon henkilöstön määrää mitattiin henkilötyövuosina. Maaliskuussa 1998 työterveyshuollossa työskenteli kaikkiaan 885 lääkäriä, joista osa-aikaisia oli 57%. Osa-aikaisten osuus oli kasvanut vuosista 1992 ja 1995, jolloin alle 20 tuntia viikossa työskenteleviä osa-aikaisia lääkäreitä oli hieman alle puolet.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona tyhjensi luentosalit

Periaatteessa kaikki on muuttunut, kertoo Lauri Salaja.

Ajassa
”Vastaamon tietomurto on herätys terveydenhuollolle”

Terveydenhuollon tietoturvaa pitää jatkuvasti arvioida, sanoo Lääkäriliiton terveyspoliittinen asiantuntija Lauri Vuorenkoski.

Ajassa
Lääkärilehti voi myöhästyä

Lääkärilehden postitus myöhästyi keskiviikkona.

Kolumni
Osaamattomuuden ylistys

Kukaan ei osaa, eikä voi osata kaikkea, kirjoittaa Miila Halonen.

Pääkirjoitus
Kollegiaalisuus ulottuu myös verkkoon

Kollegiaalisuusohjeet velvoittavat meitä käyttäytymään toisiamme kohtaan asiallisesti, kirjoittaa Jan Schugk.

Ajassa
Viikko täyttyi etäluennoista ja kloonauksesta

Lääkärilehti seuraa Ronja Vaaraman ­lääketieteen opintoja.