Läpinäkyvyys luo mielekkyyttä palautteen antamiseen
Opiskelijoiden opetuksesta antama palaute on arvokasta tietoa lääketieteellisille tiedekunnille. Palautelomakkeiden täyttelyyn voi kuitenkin turhautua nopeasti, ellei saa tietää, vaikuttiko palaute mitenkään. Turun yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa palautteen antoa on kehitetty läpinäkyvämpään suuntaan.
- Pyrimme siihen, että opiskelijat saavat tietää, onko palautteen perusteella tapahtunut jotain, kertoo professori Pekka Kääpä Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan koulutuksen tutkimus- ja kehittämisyksikkö TUTKE:sta.
Opiskelijat täyttävät jokaisen opintojakson jälkeen sähköisen palautelomakkeen. Kurssilaisten keskuudestaan valitsema kriitikko tekee yhteenvedon avointen kysymysten vastauksista ja nostaa esiin keskeisimmät asiat. Tämän jälkeen opettajat saavat palautteen kommentoitavakseen ja kirjaavat, mihin muutoksiin palautteen perusteella ryhdytään tai miksi toivottu muutos ei ole mahdollinen. Lopuksi kommentit toimitetaan kurssilaisten nähtäväksi. Palautteeseen saavat tutustua myös seuraavana vuonna samaa kurssia käyvät opiskelijat.
- Tärkeintä on, että palautteeseen reagointi tulee opiskelijoiden näkyville, Kääpä sanoo.
Mukana järjestelmässä ovat lääketieteen ja hammaslääketieteen oppiaineet. Eri opintokokonaisuuksissa opiskelijoista 60-80 % on täyttänyt palautelomakkeen vapaaehtoisena ja nimettömänä. Opiskelijoita ja opettajia on myös koulutettu palautteen antamiseen.
- Henkilökohtaisuuksiin ei mennä, vaan pysytään yleisellä tasolla: mitkä asiat ovat tärkeitä oppimisen suhteen, mikä on hyvää ja missä olisi parantamisen varaa.
Palautteen läpinäkyvyyden lisääminen tuntuu Pekka Käävän mukaan lisänneen yhteistyötä ja vuoropuhelua opiskelijoiden ja opettajien välillä.
- Opiskelijoiden mukaan koko käsitys palautteen antamisesta on muuttunut, ja he näkevät nyt paremmin miten asiat etenevät. Opettajat taas pääsevät kertomaan opiskelijoille ratkaisujen taustoja ja perustelemaan, miksi toivottu muutos ei ole mahdollinen.
Palautejärjestelmä on saanut kiitosta: Medisiinariliitto palkitsi sen Vuoden opetusteko -palkinnolla tänä vuonna.
Palautetta myös sairaalassa
Tampereen yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa palautetta annetaan paitsi yliopiston antamasta opetuksesta, myös kliinisen vaiheen opetuksesta sairaalassa. Tästä on sovittu Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kanssa vuonna 2007.
- Palaute koskee sekä pieniä, helposti toteutettavia asioita että isoja asioita, joiden muuttaminen vaatii enemmän suunnittelua, kertoo koulutusjohtaja Kati Hakkarainen Tampereen yliopiston lääketieteen yksiköstä.
Erityisen arvokkaana hän pitää palautteen avointa kirjallista osiota.
- Usein tuijotetaan palautteen numerodataan, mutta viisaus piilee vapaassa palautteessa, jossa kerrotaan sanallisesti mikä on hyvää ja mikä huonoa.
- Palaute on opetuksen laadun kehittämisen keskeinen väline. Myös opiskelijat tuntevat, että heillä on mahdollisuus vaikuttaa, kunhan vain palaute käsitellään nopeassa tahdissa.
Sähköisesti annettavan palautteen lisäksi järjestetään palautekeskusteluja.
Tampereella palautteen anto on pakollinen osa kurssisuoritusta, ja siksi se on annettava omalla nimellä. Tätä on Hakkaraisen mukaan hieman kritisoitu, vaikka rekisterinhoitaja poistaa nimet ja muut tunnistetiedot ryhtyessään tekemään palautteesta koostetta.