Lehti 14-15: Ajan­kohtai­sta 14-15/2012 vsk 67 s. 1126

Lappi uudistaa psykiatrista hoitoa

Miia Soininen

Lapin sairaanhoitopiiri ottaa isoja harppauksia psykiatrisen hoitojärjestelmän nykyaikaistamisessa.

Psykiatriassa otettiin viime vuonna käyttöön avohoitopainotteinen ja linjakohtainen toimintamalli, jossa toiminta jaetaan mieliala-, psykoosi- ja akuuttiprosesseihin. Pienten kuntien mielenterveysyksiköt voivat nyt saada paremmin apua psykiatrisesta erikoissairaanhoidosta ja eri potilasryhmille voidaan suunnata entistä tehokkaampaa ja varhaisempaa hoitoa.

Tänä keväänä odotetaan myös lopullista päätöstä psykiatrisen sairaalan siirrosta Muurolasta Rovaniemelle keskussairaalan yhteyteen. Muutos muun muassa helpottaisi psykiatrisen päivystysvalmiuden turvaamista.

Lapissa väkeä on vähän ja etäisyydet ovat pitkiä, mikä tuo hoitojärjestelmään omat erityispiirteensä. Tämän on huomannut vs. professori Sami Pirkola, joka on kehittänyt hoidon organisaatiota myös HYKS:ssa.

- Optimaalisesta resurssien käytöstä voisi antaa oppia muuallekin. Niukkuus on tuottanut luovia ratkaisuja. Psykiatripulan takia on ollut pakko tehdä vain välttämättömin ja suuntautua ohjailuun samalla kun muut ammattiryhmät ovat oppineet aktiiviseen omaan toimintaan. Tulevaisuudessa tätä joudutaan miettimään muuallakin, kun psykiatrien saatavuus heikkenee.

Lue myös

Pirkolan mukaan Lappi on pitkällä perhekeskeisten hoitomuotojen käytössä sekä it-psykiatriassa. Videovälitteisiä potilaskonsultaatioita, neuvotteluja ja jopa psykoterapiaa on käytetty ensimmäisenä Suomessa.

Pirkola katsoo, että koko Lapin mielenterveyspalvelut pitäisi saada verkostoitumaan, puhaltamaan yhteen hiileen.

- Tänä vuonna opetellaan uusia toimintamalleja, kouluttaudutaan sekä lisätään joustavuutta ja ketteryyttä. Pyrimme siihen, että perinteisesti osastopainotteisesti työskentelevä mielisairaalahenkilöstö voisi mennä enemmän kuntien tueksi joko videoteitse tai lähtemällä ihan liikenteeseen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030