Lapsen äkillinen luumätä hoituu antibiootilla
Lapsen äkillinen luu- tai nivelmätä hoituu useimmiten lyhyehköllä antibioottikuurilla.
Lasten äkillistä luumätää (osteomyelitis acuta) ja nivelmätää (arthritis purulenta acuta) on aiemmin hoidettu jopa kuukausien antibioottikuurilla sekä työläin kirurgisin toimenpitein.
LL Markus Pääkkönen tarkasteli väitöstyössään lasten äkillisten luu- ja nivelmädän hoitomenetelmiä. Tutkimusaineisto koottiin seitsemästä sairaalasta vuosina 1983-2005, ja tutkimukseen osallistuneet lapset olivat iältään 3 kuukaudesta 15 vuoteen.
Tutkimukseen otettiin mukaan vain ne potilaat, joilta sairauden aiheuttajabakteeri tunnistettiin varmasti. Luumätään sairastuneet lapset satunnaistettiin 20 tai 30 vuorokauden ja nivelmätään sairastuneet 10 tai 30 vuorokauden antibioottihoitoihin. Antibiootiksi valittiin satunnaistetusti joko klindamysiini tai ensimmäisen polven kefalosporiini.
Antibioottia annettiin suonensisäisesti 2-4 päivää, jonka jälkeen siirryttiin suun kautta annosteluun neljästi päivässä. Luusta tai nivelestä otettiin bakteeriviljelynäyte, mutta laajempia kirurgisia toimenpiteitä ei rutiininomaisesti tehty. Seurannassa käytettiin veren C-reaktiivistä proteiinia (CRP).
Kaikkiaan 265 potilasta täyttivät tutkimuksen tiukat sisäänottokriteerit. 106 potilasta sairasti luumätää, 134 nivelmätää ja 25 molempia.
Luumätää sairastaneista jälkioire jäi yhdelle lapselle lyhyen antibioottihoidon ryhmässä ja yhdelle pitkän antibioottihoidon ryhmässä. Yksi pitkällä antibioottikuurilla hoidettu nivelmätää sairastanut potilas sai uuden tartunnan samaan niveleen kahdesti.
Operatiivisena hoitona riitti useimmiten diagnostinen neula- tai kairanäyte. Klindamysiinillä ja ensimmäisen polven kefalosporiinilla hoidetut potilaat paranivat yhtä hyvin. Veren C-reaktiivinen proteiini (CRP) osoittautui luotettavaksi mittariksi diagnostiikassa ja seurannassa.
- Tutkimus osoitti, että 20 päivän antibioottikuuri riittää äkillisessä luumädässä ja 10 päivän antibioottikuuri riittää nivelmädässä, ja klindamysiini ja ensimmäisen polven kefalosporiini soveltuvat ensilinjan antibiooteiksi näiden sairauksien hoidossa. Leikkaushoitoa ei usemmissa tapauksissa tarvita, ja seurannassa CRP on erinomainen mittari, Pääkkönen summaa tuloksia.