Ajan­kohtai­sta

Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö tapahtuu useimmiten lähipiirissä

Lapsiin kohdistuvissa seksuaalirikoksissa tekijä on useimmiten uhrin tuttu. Viime vuonna poliisille ilmoitetuista tapauksista joka toisessa epäilty oli lapsen tuttu (ei sukulainen) ja joka neljännessä vieras henkilö, kertoi keskusrikospoliisin rikosylikomisario Jari Nyström Väestöliiton seminaarissa.

Tyypillisenä esimerkkinä Nyström esitteli ilmoituksen, jossa nuori nainen kertoi äitinsä aviomiehen käyttäneen häntä seksuaalisesti hyväksi noin viisi vuotta sitten usean vuoden ajan, ja nyt ilmoittaja epäilee miehen tekevän samaa pikkusiskolle.

Poliisille tehtiin vuonna 1999 yhteensä 201 rikosilmoitusta alaikäisen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja niissä oli epäiltyinä yhteensä 172 henkilöä. Rikoksia ilmoituksiin sisältyi 292. Rikosilmoituksen tekivät useimmiten vanhemmat tai uhri itse. Mitään tietoa ilmoitusten kattavuudesta ei ole, mutta on selvää, että piiloon jää paljon.

Nuorin epäillyistä oli 15-vuotias, vanhin 87-vuotias. Naisia oli epäiltyjen joukossa vain vähän. Kirjatuista 278 uhrista 82 % oli tyttöjä. Teini-ikäisiä (13–18 v) oli uhreista 128, nuorempia lapsia (6–12 v) 112 ja pikkulapsia (* 5 v) 33. Nyströmin mukaan yli 40-vuotiaiden epäiltyjen uhrit olivat useammin nuorempia lapsia, kun taas nuoremmilla tekijöillä uhrina oli useammin teini-ikäinen. Joskus teini-ikäiset ovat vapaaehtoisesti mukana seksuaaliteoissa.

Ulkomaille suuntautuvaan seksiturismiin pyritään puuttumaan Suomessakin nyt, kun myös tekijän osuus on kriminalisoitu. Käytännössä ongelmia on Nyströmin mukaan aiheuttanut mm. perussuojaikärajan ero: esimerkiksi Venäjällä perussuojaikäraja on 14 vuotta, kun se Suomessa on 16 vuotta. Nyström muistuttaa, ettei kyse välttämättä ole lapsiprostituutiosta ja että lapsia houkutellaan seksuaaliseen kanssakäymiseen rahalla tai muulla korvauksella myös Suomessa

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030