Ajan­kohtai­sta

Lapsena jaksokuumetta sairastaneet pysyivät terveinä nielurisaleikkauksen jälkeen

Nielurisaleikkauksen teho säilyi erittäin hyvin yhdeksän vuoden seurannassa.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1

Kaikilla jaksokuumetta sairastaneilla potilailla ei esiinny lainkaan liitännäisoireita. Oireyhtymä saattaa alkaa myös viiden ikävuoden jälkeen. Diagnostisissa kriteereissä tulisikin painottaa säännöllistä kuumeilua ilman ikäkriteereitä tai vaatimusta liitännäisoireista. Näin toteaa LL Ulla Lantto väitöskirjassaan.

Jaksokuume on yleensä alle viisivuotiaana alkava oireyhtymä, jossa muutaman päivän kuumejaksot toistuvat hyvin säännöllisesti kerran kuukaudessa.

Kuumevaiheeseen liittyy suun limakalvojen rakkulointia, nielutulehdusta tai kaulan imusolmukesuurentumia. Taudin syytä ei tiedetä, mutta nielurisaleikkaus on todettu tehokkaaksi hoitomuodoksi.

Väitöstutkimukssa havaittiin, että nielurisaleikkauksen teho säilyi erittäin hyvin yhdeksän vuoden seurannan aikana. Lapsena jaksokuumetta sairastaneet pysyivät myös hyvin terveinä nielurisaleikkauksen jälkeen eikä heidän terveydentilansa tai kasvunsa eronnut muista saman ikäisistä.

Jaksokuumeen aiheuttajan ja tautimekanismin selvittämiseksi jaksokuumetta sairastaneiden potilaiden nielurisoja verrattiin muista syistä nielurisaleikkaukseen tulleiden lasten nielurisoihin.

Lue myös

Nielurisojen mikrobisto jaksokuumetta sairastaneilla on selvästi erilainen kontrollipotilaiden risoihin verrattuna. Biofilmimuodostusta havaittiin enemmän jaksokuumepotilaiden risoissa, kuten myös Candida albicans -hiivasientä sekä syanobakteereita. Sen sijaan Stafylococcus aureusta, varicella zoster ja herpes simplex -viruksia oli enemmän kontrollipotilailla. Erot nielurisojen mikrobistossa voivat liittyä jaksokuumeessa havaittuihin immunologisiin muutoksiin.

LL Ulla Lanton väitöskirja Etiology and outcome of PFAPA (periodic fever, aphthous stomatitis, pharyngitis and adenitis) syndrome among patients operated with tonsillectomy in childhood tarkastetaan Oulun yliopistossa 24.8.2018.

Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030