Ajan­kohtai­sta

Lapset ja nuoret käyttävät eniten lääkkeitä atooppisen ihon ja astman hoitoon

ADHD-lääkkeiden käyttö yleistyy alle 18-vuotiailla.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Alle 18-vuotiaat käyttävät eniten atooppisen ihon hoitoon tarkoitettuja perusvoiteita, jotka ovat Kela-korvattavia pitkäaikaisen ihotaudin hoidossa, tiedottaa Kela. Myös atooppisen ihon hoidossa hydrokortisonivoide kuuluu käytetyimpien lääkkeiden joukkoon.

Toiseksi eniten käytettiin keuhkoputkia avaavaa salbutamolia, jota käytetään pääasiassa astman hoidossa. Myös astman hoidossa käytettävä hengitettävä kortisoni flutikasoni on käytetyimpien lääkkeiden listalla.

Allergialääke desloratadiini on neljänneksi käytetyin alle 18-vuotiaiden lääke. Sitä käytetään jaksoittain allergiakaudella ja tarvittaessa.

ADHD-lääke metyylifenidaatti nousi vuoden 2020 aikana lasten ja nuorten käytetyimpien lääkkeiden joukkoon. Se oli viidenneksi käytetyin lääke.

Koronapandemiaan liittyvät rajoitukset ja infektiontorjuntakeinot vähensivät antibioottien käyttöä vuonna 2020.

Lue myös

– Muutos näkyy myös lasten ja nuorten käytetyimpien lääkkeiden listalla: vuosina 2018 ja 2019 listalla oli neljä antibioottia ja vuonna 2020 vain kolme, tutkimuspäällikkö Leena Saastamoinen sanoo tiedotteessa.

Alle 18-vuotiaiden käytetyin antibiootti on amoksisilliini, joka on tyypillinen lääke esimerkiksi pienten lasten korvatulehduksien hoidossa.

Kirjoittajat

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030