Lapsuuden kokemukset voivat suojata työuupumukselta
Hyvä sosioekonominen asema lapsuudessa, koulumenestys ja korkea koulutustaso suojelevat työuupumukselta, osoittaa 35 vuoden seurantatutkimus.
Lapsuuden epäsuotuisat olosuhteet voivat sen sijaan heikentää työhyvinvointia. Nuoruusiän huonoja lähtökohtia voi kuitenkin paikata myöhemmin työelämässä, jos työ on mielekästä ja monipuolista.
Vanhempien sosioekonominen asema ja lapsen älyllinen suorituskyky ennustivat perus- ja ammatillista koulutustasoa yli kaksi vuosikymmentä myöhemmin. Hyvä koulutustaso puolestaan vaikutti siihen, että aikuisena työ oli monipuolista ja kehittävää, mutta usein samalla määrällisesti kuormittavaa ja kiireistä.
– Tutkimus osoitti, että laadukkailla työoloilla on selvästi vahvempi merkitys työhyvinvoinnille kuin työuraa edeltävillä kokemuksilla. Hyvä ja innostava työ sekä menestys työelämässä voivat tasoittaa eriarvoisia lähtökohtia ja vaikuttaa työssä jatkamiseen, sanoo vanhempi tutkija, dosentti Jari Hakanen Työterveyslaitoksesta.
Suomessa lievää työuupumusta arvioidaan olevan ammattiryhmästä riippuen 25–50 prosentilla ja vakava-asteista työuupumusta muutamalla prosentilla työntekijöistä.
Tutkimus tehtiin Työterveyslaitoksen ja Rotterdamin Erasmus-yliopiston yhteistyönä. Tutkimus kattoi 511 henkilöä, jotka olivat mukana arkkiatri Arvo Ylpön 1950-luvulla aloittamassa Terve lapsi -hankkeessa.
Kuva: Panthermedia