Lasten kasvukäyrässä on nyt mukana painoindeksi
Uusittu lasten kasvustandardi oikaisee painon arvioinnin ongelmia ja tuo lasten kasvukäyrästöön mukaan myös painoindeksin.
Lastentautien erikoislääkäri ja THL:n asiantuntijalääkäri Jarmo Salo kertoo, että kasvukäyrät vastaavat nyt paljon paremmin nykylasten kasvua.
- Entiset kasvukäyrät perustuivat vuosina 1954-72 syntyneiden lasten kasvuun. Tiedämme, että aikuisiän keskipituus on noista vuosista noussut pari senttiä ja murrosiän kasvupyrähdys on aikaistunut. Esimerkiksi 13-vuotias poika on nykyään keskimäärin 5,5 senttiä pidempi kuin samanikäiset pojat aikaisemmassa aineistossa, uudistustyöryhmän sihteeri Jarmo Salo sanoo.
Samalla lasten painonkehityksen arviointi muuttuu. Kahden vuoden iästä lähtien painoa arvioidaan ensisijaisesti painoindeksin perusteella aiemman pituuspainon sijasta.
- Pituuspainon ongelma on ollut siinä, ettei se huomioi lapsen ikää mitenkään. Lapsen ruumiinrakenne muuttuu kovasti lapsuusvuosien edetessä, ja keskimääräistä pidempi lapsi on tullut verratuksi itseään vanhempiin lapsiin ja lyhyempi nuorempiin.
- Painoindeksi on myös tarkempi arvioimaan kehon rasvapitoisuutta. Se sallii kansainväliset vertailut ja tutkimustulosten hyödyntämisen.
Luvut tulkittava
Lasten painoindeksi (BMI) lasketaan samalla lailla kuin aikuistenkin: paino jaettuna pituuden neliöllä. Tulkinta on kuitenkin erilainen.
- Siinä katsotaan, mikä tämän kyseisen lapsen painoindeksi olisi aikuisena, jos hänen painonkehityksensä jatkuisi ikätovereihin verrattuna samantasoisena.
Tulkintaa helpottamaan on luotu suure ISO-BMI eli aikuista vastaava painoindeksi.
- Lasten painoindeksilukuja ei voi verrata suoraan aikuisten lukuihin. Viisivuotiaalla tytöllä ylipainon raja on noin 17,5 kg/m2, mutta hänen ISO-BMI:nsä on 25 kg/m2 eli aikuisten ylipainon painoideksiraja, Salo selventää.
THL on jo ohjeistanut neuvolat ja kouluterveydenhoidon uusista kasvukäyristä. Lasten vanhemmat voivat itse laskea lastensa aikuista vastaavan painoindeksin Terveyskirjaston verkkosivuilla.
Ylipaino esiin
Jarmo Salon mukaan painoindeksin ottaminen mukaan kasvukäyrästöön tuo arvokkaan apuvälineen kamppailuun lihavuusepidemiaa vastaan.
- Painoindeksin perusteella voidaan poimia lasten joukosta ne, joilla on riski tulla lihaviksi aikuisiksi. Uskon myös, että terveydenhuollon väen on nyt helpompi ottaa lapsen paino puheeksi vanhempien kanssa, kun on jotakin, johon oikeasti tarttua, asiantuntijalääkäri sanoo.
Salo muistuttaa, että lapsen painonhallinta ei koskaan ole laihduttamista.
- Sen sijaan se on ruokailun, liikunnan ja ylipäätään perheen elintapojen tarkastelua ja niiden vaiheittaista muuttamista terveempään suuntaan. Kasvukäyrät ja painoindeksit auttavat meitä löytämään ne perheet, jotka tarvitsevat ohjausta.