Ajan­kohtai­sta

Lastenlapset mummin dosetilla?

Jos potilaalla on lapsia tai lapsenlapsia, kannattaa varsinkin kipu- ja psyykenlääkkeitä määrätessä korostaa, että ne pitää säilyttää huolella, sanoo Myrkytystietokeskuksen johtaja Kalle Hoppu.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Laakkeet.jpg
Yhdysvalloissa lasten lääkemyrkytykset ovat lisääntyneet, vaikka tilanteeseen on yritetty monin keinoin vaikuttaa. The Journal of Pediatrics -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ongelmia aiheutuu varsinkin lasten vahingossa syömistä reseptilääkkeistä. Lääkeryhmistä nousivat esiin mm. opioidit, rauhoittavat ja unilääkkeet sekä sydän- ja verisuonitautilääkkeet.

– Amerikassa lääkemyrkytykset ovat yleistyneet huomattavasti myös aikuisilla. Yksi tärkeä tekijä siinä on ollut voimakkaiden ja opioidia sisältävien kipulääkkeiden yleistyminen. Lasten lisääntyneet reseptilääkemyrkytykset ovat varmaan heijastumaa tästäkin, sanoo Myrkytystietokeskuksen johtaja Kalle Hoppu.

Suomessa ei hänen mukaansa näy mitään merkkejä oleellisista muutoksista lasten myrkytysten määrässä. Tapaturmaisissa myrkytyksissä menehtyy noin yksi alle viisivuotias lapsi kymmenessä vuodessa.

Myrkytystietokeskukseen tulee vuosittain noin 30 000 sellaista puhelua, jotka koskevat epäiltyä tai todettua myrkytystä. Niistä vähän yli puolessa kyseessä on alle 6-vuotias lapsi.

Lapsia koskevista kyselyistä vain neljännes koskee lääkkeitä. Lukumääräisesti selvästi eniten kysytään käsikauppalääkkeistä, lasten kipu- ja kuumelääkkeistä, vitamiineista ja fluoritableteista. Aikuisten lääkkeistä kysytään paljon harvemmin.

– Pikkulapset pistävät suuhunsa sitä, mihin pääsevät käsiksi: kasveja, pesuaineita tai esimerkiksi kosmetiikkaa. Ihmiset mieltävät reseptilääkkeet vaarallisemmiksi kuin esimerkiksi käsikauppalääkkeet, joita säilytetään huolimattomammin kuin muita lääkkeitä, Hoppu toteaa.

Hän muistuttaa, että aikuistyypin diabetes on lisääntynyt tuntuvasti Yhdysvalloissa, joten suun kautta otettavia diabeteslääkkeitä on yhä useamman kotona. Yhdysvalloissa se näkyy myös lasten myrkytyksissä.

Hopun mukaan lääkärien pitäisikin kiinnittää lääkkeistä lapsille aiheutuvaan riskiin huomiota lääkkeitä määrätessään.

– Jos potilaalla on lapsia tai lapsenlapsia, kannattaa varsinkin kipu- ja psyykenlääkkeitä mutta myös diabeteslääkkeitä määrätessä korostaa, että ne pitää säilyttää huolella.

Suvi Sariola
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030