Ajan­kohtai­sta

Lihavasta lapsesta ei aina tule sydänsairasta aikuista

Lihava lapsuus ei välttämättä johda aikuisiän sydän- ja verisuonisairauksiin, jos paino aikuisena pysyy normaalina. Muutoin lapsuusajan lihavuus ja ylipaino lisäävät valtimokovettumataudin riskiä aikuisena.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/laihajalaskibyAndreyRakhmatullin-Pixmac000006603871.jpg
Tutkimus lapsuusajan riskitekijöistä valtimokovettumataudin synnyssä on julkaistu New England Journal of Medicine -lehdessä. Neljän tutkimuksen meta-analyysissä on mukana myös suomalaisen LASERI–tutkimuksen tuloksia.

Lasten sepelvaltimotaudin riskitekijät -tutkimuksessa osoitettiin, että valtimokovettumataudin tautiprosessi alkaa jo lapsuudessa. Tähän asti on ollut kuitenkin epäselvää, väheneekö riski, jos ylipainoisesta lapsesta kasvaa normaalipainoinen aikuinen.

Nyt julkaistun meta-analyysin tulokset ovat päätutkija, dosentti Markus Juonalan mukaan rohkaisevia.

–Kaikkea ei vielä menetetä lapsuuden ylipainoon. Jos ylipaino saadaan aikuisena hallintaan, sydän- ja verisuonisairauksien riski laskee samalle tasolle kuin koko ikänsä normaalipainoisina olleilla henkilöillä, Markus Juonala Turun yliopistosta toteaa.

Meta-analyysissä oli mukana 6328 henkilöä, joita seurattiin keskimäärin 23 vuotta. Heiltä mitattiin painoindeksi (BMI) lapsena ja aikuisena. Painonlasku lapsuuden ja aikuisiän välillä vähensi tärkeimpiä sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä, kuten diabetesta, kohonnutta verenpainetta ja dyslipidemiaa. Lihavista lapsista aikuisena lihavia oli 82%, ylipainoisista 65% ja normaalipainoisista 15%.

Tutkijat tarkastelivat sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä suomalaisen LASERI-aineiston lisäksi kolmessa muussa prospektiivisessa kohorttitutkimuksessa, joita olivat Bogalusa Heart Study, Muscatine Study, Childhood Determinants of Adult Health Study.

Vuokko Maria Nummi
kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030