Ajan­kohtai­sta

Lisää huomiota diastoliseen verenpaineeseen

Varusmiesten diastolinen verenpaine oli selvemmin yhteydessä myöhempään kokonaiskuolleisuuteen kuin systolinen verenpaine, havaitsivat ruotsalaistutkijat.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/verenpainemittari_by_tyrex_Pixmac.jpg
Diastolinen verenpaine oli nuorilla aikuisilla vahvemmin yhteydessä myöhempään kokonaiskuolleisuuteen kuin systolinen verenpaine, havaitsivat ruotsalaistutkijat BMJ:ssä julkaistussa tutkimuksessaan.

Yli 1,2 miljoonaa ruotsalaista varusmiestä kattaneessa tutkimuksessa selvitettiin systolisen ja diastolisen verenpaineen yhteyttä kuolleisuuteen.

Kutsuntatarkastuksiin pohjautuvat tiedot miesten verenpaineesta ulottuivat vuodesta 1969 vuoteen 1995. Tutkitut olivat iältään keskimäärin 18,4 vuotta. Seuranta-aika oli keskimäärin 24 (0–37) vuotta.

Seuranta-aikana 2,4 prosenttia miehistä kuoli. Systolisen verenpaineen suhde kokonaiskuolleisuuteen oli U:n muotoinen. Riski oli vähäisin, kun systolinen verenpaine oli noin 130 mmHg.

Diastolinen verenpaine heijasti kuolleisuusriskiä selvemmin. Riskin selvä kynnysarvo oli diastolisen verenpaineen arvo noin 90 mmHg.

Tutkijoiden mukaan havainnot on syytä ottaa huomioon riskien ennaltaehkäisyssä.

Suvi Sariola
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030