Lisää tarkkuutta dokumentointiin
Ilmailu on tuttu esikuva, kun lääketieteessä pureudutaan potilasturvallisuuteen.
Pilottihankkeessa löytyi työtapa, jota aletaan tämän vuoden kuluessa opettaa koko henkilöstölle. Mitä käytännössä muuttuu?
Terveyskeskuslääkäri Anniina Aalto kertoo saaneensa hankkeesta monta uutta näkökulmaa arkityöhönsä.
− Potilasturvallisuuden pitäisi olla mukana kaikessa, mitä tapahtuu työpaikan oven avauduttua − ilman että asiaa täytyy erikseen miettiä.
Anniina Aalto kertoo muun muassa havahtuneensa entistä selkeämmin huomaamaan huolellisten potilasasiakirjamerkintöjen tärkeyden.
− En tee merkintöjä vain itselleni vaan myös kollegalle, joka seuraavaksi kohtaa potilaan. Tarkat tiedot vaikkapa lääkityksestä ovatkin potilasturvallisuutta tärkeimmillään.
Anniina Aalto kertoo lisäksi aikovansa käydä hoitajatyöparinsa kanssa tarkasti läpi vastaanottohuoneen tarpeellisen varustuksen ja sen, kenen vastuulla on huolehtia mistäkin tavarasta.
− Vaikkapa kortisonipiikin täytyy olla valmiina paikallaan. Riskejä alkaa syntyä heti, jos kortisonia lähdetään etsiskelemään naapurihuoneesta potilaan jo ollessa steriilillä alueella, Aalto antaa esimerkin.
Kyselyn kautta arkityöhön
Hanke aloitettiin koko henkilökunnalle tehdyllä potilasturvallisuusaiheisella kyselyllä, minkä jälkeen osaa haastateltiin vielä laajemmin samasta teemasta. Yhteistyökumppanina Hattulassa oli FlyWell-kehittämisyhtiö, joka on erikoistunut muun muassa ilmavoimien laatukäytäntöihin.
− Lisäksi testitiimit opettelivat käyttämään erityistä menetelmää, jossa turvallisuusasiat viedään ruohonjuuritasolle osaksi aivan kaikkea toimintaa. Juuri niinhän ilmailualalla tehdään: lennon turvallisuutta ei aleta miettiä vasta, kun on aika nousta ilmaan tai kun on jo sattunut läheltä piti -tilanne, johtaja, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Anu Mustakari Pihlajalinna Oy:stä sanoo.
Hattulan terveyskeskus ja vuodeosasto ovat kokonaan ulkoistettuja yksiköitä, ja ne palvelevat noin 9 500:aa kuntalaista.
Teksti Mari Vehmanen
Kuva Panthermedia